Nepřirozená monogamie

Najít partnera nebo partnerku, počít dítě a žít společným životem až do smrti. Zdá se vám monogamie přirozená či ne? Podle odborníků na evoluční a sexuální psychologii je monogamie pro člověka zcela jistě nepřirozená.

polygamy foto:flickr.com

Historie monogamie

Opakem monogamie je polygamie, tedy manželství uzavřené mezi více než dvěma partnery, obvyklé například v Islámu nebo Eskymáků a Tibeťanů. První historicky doloženou monogamii vyhlásil aškenázský rabín Geršom ben Jehuda v roce 1000. Platila pro Židy žijící ve střední Evropě. Monogamie byla zavedena na židovském synodu v Mohuči. Šlo pouze o zkoušku na dobu 1000 let. V roce 2000 tato doba vypršela, proto se sešla rabínská rada, která se shodla na tom, že 1000 let je málo k tomu, aby monogamie byla posouzena jako výhodná. Proto bylo rozhodnuto o prodloužení zkušební doby o dalších 1000 let.

Monogamie jako součást kultury

Partnerská věrnost začala být součástí kultury v okamžiku, kdy lidé skončili s kočováním, začali vlastnit půdu a usadili se. Právě vymezení pozemků vedlo k zavedení monogamie. Když se na monogamii podíváme ze stránky biologické, jde zcela o nepřirozenou věc a nepředstavuje přirozené uspořádání mezilidských vztahů. V živočišné říši je dokonce považována za výjimečnou.

Je polygamie povolena?

Líbilo by se vám mít více než jednu manželku? V tom případě uvažujte o stěhování a o zvětšení svého majetku. Některé společnosti polygamii dovolují, většina manželství má ovšem monogamní formu. V etnografickém atlasu G. P. Mudrocka je uvedeno 1231 společností, z toho 186 je monogamních. Příležitostnou polygamii připouštělo 453 společností, 588 vykazovalo polyginní znaky a pouze 4 společnosti byly polyandrické. Antropolog White se věnoval výzkumu rozložení manželů a manželek ve společnostech, které polygamii připouští. Závěr byl takový, že asi 80 % všech manželství bylo monogamních. Čím je to asi způsobeno? Tento fakt je vysvětlen tím, že není příliš moc mužů, kteří jsou schopni zajistit více manželek z materiální stránky. Ano, materiální zabezpečení hraje opravdu daleko větší roli ve vztahu než si myslíme. Je prokázáno, že i v přísně monogamních společnostech mají majetní muži mnohem více milenek než muži ostatní.

Jsme přirozeně polygamní druh?

Podle vědců máme nevěru doslova v genech, především pak muži. Muž není biologicky určen k těhotenství, porodu a péči o dítě. Proto může při šíření svých genetických informací jednat lehkovážně a rozmístit své spermie do co nejvíce míst. Muži mají také několikanásobně více pohlavních buněk než ženy. Pokud vaše partnerka na čas není s vámi, v době její nepřítomnosti vyprodukujete daleko více spermií. Podle všeho je to tím, že se vaše spermie připravují na boj se spermiemi jiných mužů, se kterými mohla mít žena styk během své nepřítomnosti. Tento evoluční mechanismus by se nevyvinul, kdyby pro nás monogamie byla přirozená. Ani ženy na tom s věrností nejsou nejlépe. Podle vědeckých výzkumů počet mimomanželských styků u žen stoupá v období evoluce, což je způsobeno podvědomou snahou žen zajistit ochranu  pro své děti u co nejvíce samců.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Mezinárodní konference o svádění
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies