Nealkoholické pivo – spása řidičů
Poptávka po nealkoholické pivu začala stoupat úměrně se změnou životního stylu a větším množstvím aut na silnicích. Počátky let devadesátých ale rozhodně nejsou kolébkou tohoto jedněmi zatracovaného, jinými oslavovaného a obhajovaného moku. Kde jinde mohl vzniknout nápoj, který má připomínat pivo a přitom nemít žádný alkohol, než v zemi, kde je zakázán. Klíčem byla prohibice v USA ve dvacátých a třicátých letech. Poptávka po nápoji bez alkoholu ale může být založena také na náboženství, konkrétně a především islámu.
Nealkoholické pivo – vývoj
V tehdejším Československu se s výzkumem a následnou výrobou začalo v sedmdesátých letech. Místem činu se stal státní pivovar v Českých Budějovicích. Výsledek jejich snažení byl pojmenován Pito (PIvo + auTO). Jeho chuť sice nebyla nic moc, nicméně několik tisíc hektolitrů se prodalo.
Nealkoholické pivo – výhody a nevýhody
Přestože má méně alkoholu, zachovává si nutriční hodnoty a zdraví prospěšné komponenty normálního piva. Obsahuje totiž vitamíny, minerály a řadu dalších látek pozitivně ovlivňující naše zdraví. Nakolik nás ovlivní v něm obsažené množství alkoholu? Výzkumy bylo zjištěno, že i čtyři vypitá nealkoholická piva ovlivní hladinu alkoholu v tělě naprosto minimálně.
Nealkoholické pivo – výroba
Způsob výroby se liší pivovar od pivovaru. Některé zkouší neobvyklé druhy kvasinek, jiné zastavují kvašení dříve, než je obvyklé (proto chutná nealkoholické pivo tolik po tzv. omladině – není úplně prokvašené) či odstraňují alkohol z hotového piva. Poslední řešení je nejdražší, ale dá se jím dosáhnout téměř úplného odstranění alkoholu.
Nealkoholické pivo – prodej
Nealkoholická piva jsou jediným segmentem pivní výroby, která stále dlouhodobě roste. Orientačně se dá řící, že produkce a spotřeba vzrostly od roku 2000 do dneška téměř čtyřnásobně.
Nealkoholické pivo – značky
V ČR je možné vybírat ze sedmnácti druhů nealkoholických piv včetně několika zahraničních.
Nealkoholické pivo a objemové procento alkoholu
Termín nealkoholické pivo je již známý dostatečně. Označuje nápoj, který má narozdíl od běžného piva nanejvýš 0,5 objemového procenta alkoholu. Na co si je třeba dávat pozor je pivo se sníženým obsahem alkoholu, která má od 0,6 do 1,2 objemového procenta.
Nealkoholické pivo a slovníček pojmů
Nealkoholické pivo a říz
Už jste někdy přemýšleli, proč se chcete napít podruhé? Ten osvěžující účinek, který vás láká, abyste si dali další lok? To je správný říz. Tato složka závisí na mnoha složkách piva, ponejvíce chmelu a oxidu uhličítém. A slyšeli jste o tom, že se v pivu můžete přímo vykoupat? Pivní lázně opravdu existují!
Nealkoholické pivo a plnost
Čím má pivo silnější extrakt z původní mladiny, tím je hustější a chutnější. Nejlépe to jde vidět, pokud si koupíte vysokoprocentní pivo. Konzistence je úplně jiná než u klasické „desítky” a k vodové chuti má opravdu daleko.
Nealkoholické pivo a hořkost
Hořkost dává pivu chmel a hlavně postup vaření.
Nealkoholické pivo a silniční zákon platný od července 2006
Oblíbenost „Pita” výrazně stoupla právě v souvislosti s novým bodovým systémem.
Diskuze