I věda může být populární

Každý z nás pravděpodobně zná alespoň jednoho slavného vědce - Alberta Einsteina. Einsteinem ovšem slavní vědci nekončí, spíše naopak, protože Einstein byl v podstatě první vědeckou celosvětovou "hvězdou".  Po něm přišel Stephen Hawking se svým typickým vozíčkem a elektronickým hlasem, no a i ten má nyní novou konkurenci. Pojďme se podívat na nejlepší tři současné kandidáty na nejpopulárnějšího vědce planety.

Černobílá fotografie fyzika Alberta Einsteina při vyplazování jazyka

Richard Dawkins - Hlas ateismu

Zdroj: howard.eduJedná se o britského evolučního biologa, jehož největším přínosem budou pravděpodobně jeho teorie o dědění a šíření memů, což jsou myšlenky nebo informace, které přirovnává k tomu, jak se chovají geny v naší DNA. S tím také souvisí jeho často špatně vykládaná teorie "sobeckých" genů, kdy popisuje něco jako boj o přežití už na úrovni samotných genů, kterým jde v první řadě o jejich vlastní "přežití" skrze reprodukci. Mnohem známější je ale paradoxně kvůli svému...hobby. Tím je propagace ateismu, která mu však přinesla i spoustu odpůrců, kterými se naštěstí zbývající kandidáti na vědce číslo jedna pochlubit nemůžou. Na druhou stranu, negativní popularita je taky popularita, jak by vám řekla každá celebrita, a možná právě proto je Dawkins z této trojice asi celkově nejznámější. Ohledně ateismu napsal Dawkins celou řadu bestsellerů s názvy jako "Slepý hodinář" nebo "Boží blud". Na nich se ukazuje, že kromě biologie a ateismu se tento autor dost vyzná také v psaní - tituly jsou to nejen velmi podnětné, ale také čtivé. Někteří jeho odpůrci i kolegové mu však vyčítají příliš útočný tón, který je příznakem vášnivého zápalu, který normálně u vědce nemá co dělat. V konečném důsledku však tento upřímný zápal pro věc hraje ve prospěch Dawkinse, protože ho to na rozdíl od mnoha jiných výborných vědců zlidšťuje a také to vede k vyzývavé kontroverznosti, která neustále přitahuje nové posluchače a čtenáře. A hatery, jejichž zásoby jsou nevyčerpatelné - jak se dneska říká na netu, trolové prostě budou trolovat.

 

Neil de Grasse Tyson - Největší Newtonův fanda

Zdroj: spacefoundation.orgTento americký vědec je momentálně králem královské vědecké disciplíny - astrofyziky. Na rozdíl od evoluční biologie se jedná o mnohem starší disciplínu, která už dodnes stihla dosáhnout doslova nebeských výšek. Čím že se tak baví astrofyzici dnes Hm, odhalováním neviditelných černých děr, nalézáním planet vhodných pro život, hledáním temné hmoty a lámáním hlav nad tím, co to sakra je temná energie a proč se kvůli ní vesmír rozpíná. Neil de Grasse Tyson jde ve stopách svého velkého vzoru - sira Isaaca Newtona - a je to rozhodně nejpopulárnější současný astronom, navíc ředitel Heydenova planetária v Bostonu (možná nejpokročilejšího na světě). Jeho vědecké práce se obvykle týkají něčeho opravdu velkého, jako například tvorby hvězdokup nebo mechaniky galaxií. Možná by vás ale spíše zajímalo, co jsou jeho osobní přednosti, které ho staví do středu pozornosti. Dawkins je možná lepší spisovatel, ale Tyson zase má úžasný hlas a obrovské charisma. Je to takový Samuel L. Jackson vědy. Ano, také je to černoch. Geniální černoch, respektovaná vědecká kapacita, už to je samo o sobě obrovským zdrojem popularity. Tyson dokáže dodat vědě šmrnc a humor, proto také tráví spoustu času na různých veřejných přednáškách a jako host v různých talkshow. Jeho slabinou je snad akorát jistá arogance, která je ale u někoho tak inteligentního, úspěšného a slavného celkem odpustitelná. Také občas ne a ne pustit ostatní ke slovu, ale pořád je lepší sebevědomý a ukecaný vědec, než nějaká šedá laboratorní myš, která dokáže udělat smrtící nudu i z něčeho tak úžasného, jako je vesmír.

 

Michio Kaku - Guru futurismu

Zdroj: allthewritenotes.wordpress.comA abychom náhodou nevynechali nějakou barvičku, tento vědec je asijského původu. Jedná se však také o Američana, konkrétně z Havaje, kde mimo jiné učí na místní univerzitě. Ne abyste si to ale vykládali tak, že z nějakých praštěných politicky korektních důvodů jsem jako tři nejpopulárnější možné nástupce Hawkinga schválně zvolil zástupce různých ras. Rasa s tím absolutně nemá co dělat, shodou okolností prostě zrovna tihle tři jsou nejvíc populární. Dobře to ale ilustruje, že inteligence je na barvě pleti opravdu nezávislá. Michio také není žádným stereotypem. Obvyklý předsudek o asiatech je takový, že jsou celkově nevýrazní, to však o Michiovi absolutně neplatí. Nejen jeho obličej je naprosto nezaměnitelný, ale také jeho smysl pro humor a jeho osobní zájmy, které dokáže skvěle kombinovat se svou vědeckou praxí. Zaměřením je to teoretický fyzik, který se na rozdíl od Tysona zabývá spíše tím hodně malým, hlavně pokud to vypadá jako (super)struna. Těmi jeho osobními zájmy jsou různé věci, které se všechny dají zahrnout pod science fiction - budoucnost, mimozemský život, objevování a kolonizace vesmíru, nesmrtelnost a mnoho dalších. To z něj dělá prominentního futuristu, který se také nebojí věřejně ukazovat. Dawkinsovi vyhovují nejvíc knihy a Tysonovi zase talk show, Michio však také má něco svého, září ve videích. Jeho četná videa například v rámci projektu Big Think na youtube dokazují, že nejen ftipné kočky a polonahé ženštiny jsou schopné přitáhnout statisíce nebo miliony shlédnutí. Také má vlastní televizní pořad - Sci-fi Science: Physics of the Impossible (Sci-fi věda: Fyzika nemožného), kde si vždy vezme na základě podnětů fanoušků nějaký typický sci-fi vynález nebo situaci a vysvětlí, jak by se to dalo udělat ve skutečnosti, což nakonec předvede vybraným sci-fi fanouškům, kteří to zhodnotí. Ano, je to vědecko-fantastická REALITY show. Pokud máte rádi vědu nebo sci-fi, nemůžete si to nechat ujít, věřte mi.

 

Mým osobním favoritem je Michio Kaku, protože jsem sám zapáleným fandou do sci-fi. Kdo se zdá vám jako nejlepší

Video galerie

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Nespoutaný Sébastien Chabal
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies