Nafoťte ji nabušeným foťákem

Nafoťte svou sexy holku tak, aby vámi pořízené fotky vypadaly jak ze žurnálu. Nemusíte si kvůli toho kupovat hned fotoaparát za několik desítek tisíc, existují i levnější varianty, díky kterým pořídíte velmi kvalitní fotografie.

Fotografie muže, který fotografuje s detailem na jeho objektiv

Kupujeme namakaný roťák – jak na jeho výběr

Pokud jste se rozhodnul investovat do fotoaparátu, tak si ještě před jeho koupí rozmyslete, do kterého půjdete. Na trhu je k dostání hned několik typů, které se od sebe liší jak konstrukcí, tak i kvalitou snímků a videí, bleskem, vybavením či množstvím funkcí. Mezi základní typy řadíme kompakty, fotoaparáty s EVF a digitální zrcadlovky.

Kompakty - malé, levné, některé i šikovné...

Jsou to jednoduché modely, které jsou vhodné pro běžné použití. Mají malé rozměry, navíc jejich ovládání pochopí i amatér. Obvykle obsahují pouze základní funkce, zato rozsah jejich rozlišení je poměrně pestrý. Kvalitní kompakt se dá koupit i za 3.000 Kč (o tom si povíme níže). Pokud vám můžeme dát radu, tak je nevybírejte podle výrobce, ale podle jejich kvality – zde totiž platí, že jméno výrobce v některých případech zbytečně zvyšuje cenu. Také je nevybírejte podle rozlišení - u kompaktních fotoaparátů s malým snímacím čipem a velkým počtem pixelů může dojít ke zhoršení kvality snímků, ke ztrátě značné části obrazové informace a také k velkému obrazovému šumu.

Panasonic Lumix DMC-FS10

Panasonic Lumix DMC-FS10, zdroj: sxc.

Tipy na kvalitní kompakty za pár kaček

Mezi ty kvalitní z levnějších verzí patří Panasonic Lumix DMC-FS10, který se dá sehnat za cenu okolo 3.000 Kč. Je to jednoduchý širokoúhlý kompakt, vhodný pro běžné použití. Kvalitou srovnatelné snímky se dají pořídit také s dalším typem Lumixu - kompaktním širokoúhlým kompaktem s označením DMC-30, ten je ale o 6.000 dražší. Oproti levnější variantě nabízí možnost manuálního nastavení expozice, GPS přijímač k lokalizaci fotografií a větší rozsah zoomů (12x). Jinak jsou v ostatních parametrech na tom +/- stejně… Mezi dalšími levnými kompakty za pár kaček stojí za zmínku i Sony Cyber-shot DSC-W350, Olympus TOUGH-3000 a nebo Olympus FE-47, které se dají sehnat za cenu pohybující se pod hranicí 5.000 Kč.

Fotoaparáty s EVF

Dá se říci, že jsou „lepšími kompakty“. Od obyčejného kompaktu se odlišují svou konstrukcí (bývají odolnější) a konstrukcí hledáčku – u foťáku s EVF je miniaturní LCD displej, na který se promítá scéna snímaná jeho senzorem. Nevýhodou u těchto typů je pomalejší reakce na změnu scény, obvykle pevný objektiv (nedá se tedy vyměnit) a samozřejmě vyšší pořizovací cena.

Pentax X70

Pentax X70, zdroj: sxc.

Kvalitní foťáky s EVF

V této kategorii fotoaparátů patří mezi uživately nejoblíbenější typy Kodak EasyShare Z980, Panasonic Lumix DMC-FZ100 (nabízí možnost pořízení videa ve FULL HD kvalitě), Pentax X70 a Casio EXILIM EX-FH20 (také nabízí možnost pořízení videa ve FULL HD kvalitě). Výše uvedené typy foťáků se dají koupit za cenu pohybující se okolo 10.000 Kč.

Digitální zrcadlovky (DSLR)

Digitální zrcadlovky jsou určené pro profesionály a nebo také pro velmi náročné amatéry. Co se týče fotografování, tak se dá na nich pěkně „vyřádit“ – jsou velmi odolné, lze je používat i při náročných klimatických podmínkách a s nimi pořízené fotografie bývají ve špičkové kvalitě. Navíc většina z nich nabízí nepřeberné množství jak užitečných, tak i v některých případech zcela zbytečných funkcí. Narozdíl od fotoaparátů s EVF lze u zrcadlovek doplnit přístroj o širokou paletu výměnných objektivů. Problém je bohužel v ceně zrcadlovek, protože za nejvyšší kvalitu a komfort se vybírá samozřejmě i vyšší cena. Taková našlapaná zrcadlovka vás může stát stejně, jako třeba novější auto.

Pokud jste se přeci jen rozhodnul jít do digitální zrcadlovky, tak se s výběrem vhodného modelu raději poraďte s odborníkem. Také pamatujte na nutnost hlubších znalostí nauky o fotografování. Na škodu tedy není ani návštěva kurzu fotografování.

Nikon D90

Nikon D90, foto: sxc.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Helmut Newton – umění, nebo porno?
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies