Nábytek a jak ho vybírat

Nábytek je vybavení vaší domácnosti, které vám bude jak k praktickým, tak k estetickým účelům sloužit po mnoho dalších let, proto je třeba jeho výběru věnovat pečlivou pozornost.

Fotografie s bílou pohovkou a dřevěnou židlí

Nábytek

Kolektivní termín označující jakékoliv objekty, které mají podpořit lidské tělo (židle, postele), poskytnout prostory pro drobnější objekty nebo urdžet objekty v horizontální pozici nad zemí. Společně s vybavením jako hodiny a osvětlení nám poskytuje pohodlné vnitřní prostory, ve kterých se cítíme příjemně. Tolik nám říká encyklopedie.

Před pořízením nábytku se zamyslete

Nábytek může být jak produkt čistě účelový, nebo z něj můžete udělat umění. Záleží čistě na vaší volbě. Ovšem před tím, než začnete dělat jakákoliv rozhodnutí si dobře rozmyslete několik aspektů. Např. do jakého bytu je nábytek určen. Budete ho využívat jen sezónně, několikrát týdně či denně? Jde o pronajatý byt či dům, nebo vám patří? Plánujete v blízké době nějaké radikální změny týkající se bydlení? 

Nábytek a používaný materiál

V dnešní době se dá díky moderním technologiím výroby využít úplně všechno, i když pochybuji, že byste chtěli nábytek vyrobený čistě z recyklovaných PET lahví, takže extrémům se vyhneme. Základem téměř vždy bývá dřevo, kov a ano, plasty.

Jakému materiálu u nábytku dávat přednost?

Využití jednotlivých komponentů se různí, podle požadavků zákazníka, ceny, ale i použitého stylu. Pokud jste ochotni za svůj nábytek zaplatit více, vyhněte se dřevotřísce. Tato lepená směs vám bude do bytu po celou dobu své životnosti vypařovat součásti svého jádra jako lepidlo, tmel apod. M

Historie nábytku

Dlouhá a převážně hořlavá, dá–li se to tak říci. První zmínky o dřevěném a kamenném nábytku se dají najít už ve zbytcích Pompejí, stejně jako na mnoha kresbách v Egyptě. Nábytek se přirozeně objevil v každé civilizaci, která opustila kočovný způsob života a rozhodla se usadit. Estetický vzhled a použité druhy dřeva a zdobení se různí podle období výroby a uměleckého směru, který v té či oné zemi a době zrovna převládal. Například ve středověku se drtivá většina nábytku dělala z dubu, pro jeho výdrž.

Nábytek a Feng Shui

Sousloví čínského původu, které máte problémy vyslovit… Pokud ovšem chcete opravdu kvalitní bydlení, doporučuji si zjistit více. Jde prastarý čínský postup, jak správně umístit předměty v prostoru, aby byla zachována harmonie. Nejde o dekorativní styl, spíše o určité vymezení pravidel, která byste měli při zařizování domu, bytu (pokud jej stavíte, tak rovnou i při jeho stavbě) dodržet, abyste nechali energii proudit a cítili se v něm dobře.

Praktické použití Feng Shui u nábytku

Už jste byli v obytné místnosti, která na vás už od počátku působila negativně? Zde určitě nebylo dodrženo pravidel Feng Shui. Jednoduše řečeno jde o souhrn pravidel vycházející z estetických, matematických, geografický i filozofických teorií.
V Singapuru a dalších městech té oblasti Asie se žádná velká budova před stavbou neobejde bez schválení certifikovaného znalce Feng Shui.

 

Nábytek nebezpečný pro zdraví?

Už jsem zmínil, že se z nábytku vypařují látky. U levnějšího jde především o lepidla, barvy, laky a další chemické sloučeniny použivané při výrobě dřevotřísky a jejího následného polepu dýhou. Nezapomeňte na toto hledisko při výběru. Jde zdraví vaše i vašich blízkých.

 

 

Nábytek – supermarket vs. dílna

Při nákupu ze supermarketu či velkoprodejnu si dávejte pozor na podmínky dodání, jestli je v ceně i montáž a požadujte co nejvíce informací. I když v běžném super či hyper marketu je vám stejně poskytnou málokdy, zde speciálně vyškolení pracovníci patří mezi ohrožený druh. Přesto v sítích konkrétních nábytkových prodejen býva velmi solidní výběr. Pozorně si prostudujte materiály a projděte si i konkurenční obchody, určitě nechcete přeplatit něco, co mají vedle o tisíc i více korun levněji.

 

 

Nábytek, výhody dílen a živnostníků

V dílnách si můžete stanovit veškeré rozměry na vaše konkrétní požadavky. Udělají vám kalkulaci, takže si dílen můžete projít i víc. Podívejte se i na podmínky, ve kterých se pracuje. Pokud má řemeslník svou práci rád a je dobře placen, jeho nábytek bude mít větší hodnotu, než nějaký levný, nicméně lepený a vyráběný za dodržení co nejnižšího rozpočtu.

 

 

Nakupování nábytku on–line

Koupili byste si něco tak důležitého a konkrétního jako nábytek přes internet? V USA je to běžná a v posledních letech velmi populární praxe. Pokud se chcete přesvědčit na vlastní oči, zabruslete na stránky velkých zahraničních internetových obchodů.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Lily Allen – rebelka, která si sáhla na dno
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies