Motokáry - adrenalin těsně nad zemí

Motokáry jsou odrazovým můstem do světa velkých aut. Mnoho slavných současných pilotů rallye, formulí i cestovních aut začínalo svou kariéru na těchto nízkých vozítkách, kde jim stačil volant, brzda a plyn…

Průjezd zatáčkou s motokárou

Motokáry vznikly na letišti

Prapředek motokáry měl původně tři kola a sloužil jako naviják na vojenských letištích pro tažení dopravních letadel. Protože se letištní technici nechtěli každý den dřít a tlačit tyto tříkolky do hangárů, využili toho, že motor navijáku dokázal rozjet celé vozítko. Po válce se přidává ještě jedno kolo a motokáry mohou začít plnit mírové závodní úkoly.

Závodní auto z náhradních dílů

Když se z motokár stal opravdu motoristický sport, jeho nesmírnou výhodou bylo to, že se při výrobě motokáry dalo improvizovat a na čtvercový rám, který se dal svařit z pár trubek se dal namontovat třeba motor z motocyklu. Není třeba moc zdůrazňovat, že se toto líbilo především českým zlatým ručičkám a kutilům a čeští motokáristé patřili mezi světovou špičku.

Nesundávat nohu z plynu

Na motokárách je především ceněno to, že si můžete užít jízdu opravdu naplno. Toto vozítko má totiž své těžiště velice nízko a díky tomu na vozovce opravdu sedí, k čemuž přispívají i speciální pneumatiky.

Kromě toho je u motokár obdivuhodné jejich zrychlení, některé dokáží akcelerovat z nuly na sto za tři vteřiny.

Motokáry vychovávají šampióny

Dnes jsou motokárové závody možností i pro velmi mladé jezdce, jak si vyzkoušet své schopnosti v opravdových závodech. Není sice pravidlem, že ti nejlepší z motokár dosahují na vavříny i v dalších motoristických disciplínách, ale většina pilotů F1 má za sebou zkušenosti s těmito malými, ale svižnými stroji, kde zvládali své první smyky.

V současnosti si jízdu na motokárách můžete vyzkoušet i vy

V každém větším městě najdete půjčovnu motokár i s miniokruhem, kde si můžete v plné rychlosti napumpovat trochu adrenalinu do žil. Věřte, stojí to za to.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Comeback božské Angeliny??
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies