Mobilní telefony a odborné termíny 2.díl

V dnešním pokračování článku o mobilních telefonech, jejich funkcích a zkratkách vám přiblížíme termíny udávané výrobci v manuálech, příručkách a na internetových portálech zabývající se prodejem, opravami a testováním mobilních telefonů.
Fotografie mobilního telefonu HTC P3300
Jde především o to, abychom vás seznámili s odbornými termíny, kterým mnohdy nerozumíme. S vlastnostmi displeje, jejich typů, připojení k internetu, možných datových připojení a dalších funkcí.

Zobrazování, kvalita a typy displeje

Displeje mobilních telefonů bývají dnes již u všech nových modelů zpravidla barevné, u typů telefonů "V" bývají displeje dva hlavní, který je ve vnitřní části telefonu a vnější, který bývá zpravidla pouze informativní. U dražších manažerských modelů se může vyskytovat i dotykový barevný displej, který se ovládá dodávaným perem nebo přímo prstem na výběr prvků na displeji.

Nejen nesprávně zvolený mobil vám může zkazit image

Typy displeje

Barevný displej

U barevného displeje výrobci udávají hodnotu maximálního počtu barev, který je displej schopen zobrazit. Zpravidla platí, čím větší číslo zobrazení počtu barev, tím kvalitnější displej co do zobrazování.

Aktivní a pasivní

Aktivní displej je už na první pohled mnohem kvalitnější oproti pasivnímu. Pohled do tohoto displeje je stejný ze všech úhlů náklonu telefonního přístroje, včetně přímého svitu slunce. U některých výrobců je možné najít ještě jeden parametr, který se označuje TFT - tato zkratka znamená použitou technologii výroby displeje a jsou zárukou kvality.

Rozlišení, rozměry a jemnost displeje

Většina výrobců mobilních telefonů udává příslušnou velikost a rozlišení displeje. Rozměry aktivní plochy jsou udávány v milimetrech. Tovární rozlišení displeje se udává ve formátu osy X a osy Y. Čím vyšší čísla výrobce udává, tím je displej kvalitnější (zobrazí více bodů). Jemnost displeje udává kolik bodů displej zobrazí na jednom čtverečním centimetru. S většími čísly je displej jemnější a má výraznější rastr zobrazování.

Řádky, psaní textu a velikosti písma

Ve většině případů se udává trojice čísel, které udávají počty řádků, které je telefon schopný zobrazit například 9/9/24 (psaní sms/ čtění sms / prohlížení internetu). Je-li to možné, je při této vlastnosti nastaveno vždy nejmenší písmo. Možnost změny velikosti písma uznáváme pouze tehdy, jde-li nastavení provést trvale v nabídce či velikosti písma při psaní textových zpráv. Velice často se u výrobců mobilních telefonů liší možnost počtu napsaných znaků do textové zprávy, standardem je 160 znaků na jednu sms zprávu.

Konektivita mobilního telefonu

Konektivita znamená možnosti typu připojení a rychlosti spojení k internetu a připojení k síti mobilního operátora. Datové přenosy zajišťují výměnu a přesun souborů, zpráv, hudby a fotek mezi mobilními telefony či propojením s počítačem.

Mezi konektivity připojení patří

Sítě GSM

Tento parametr nám udává frekvenční rozsah pásem sítí, ve kterých je telefon schopen pracovat. V Evropě se používají pásma 900 a 1800, v Americe pak 850 a 1900.

Připojení k internetu technologií CSD, HSCD, GPRS a EDGE

Technologie CSD se označuje pro vytáčené připojení, které je dnes již velmi pomalé a nepoužívá se. Zkratka HSCD je technologie pro rychlejší připojení k internetu, která se svou rychlostí přibližuje připojení GPRS, ale účtuje se za čas, nikoli za počet stažených dat. V současné době tuto technologii poskytuje pouze operátor O2. Technologie GPRS je v současné době nejpoužívanější možností připojení internetu přes mobilního operátora a je účtován podle počtu přenesených dat. Výrobci uvádějí i třídu GPRS připojení - přičemž čím je číslo větší, tím je rychlost připojení vyšší. V současné době je novinkou technologie EDGE, která je nadstavbou GPRS a nabízí ještě vyšší možnost připojení. V současné době ještě stále není zcela EDGE dostupný ve všech lokalitách jako je tomu GPRS.

Datové přenosy a připojení k PC

WIFI, infraport, bluetooth a USB Mass storage

WIFI technologie je formu bezdrátového připojení přímo k lokální počítačové síti vytvořenou zařízením, umožňující bezdrátově připojit jakékoliv PC. Tuto funkci připojení podporují pouze dražší modely mobilních telefonů. Prostřednictvím infraportu se může telefon spojit s jiným telefonem, případně s PC či jiným zařízením. Velkou nevýhodou tohoto typu spojení je nutná přímá viditelnost a vzdálenost připojení mnohdy nesmí přesáhnout délku několika centimetrů. U bluetooth je připojení mnohem snadnější, vzhledem k tomu že není potřeba zařízení k sobě přikládat a vzdálenost je u nových modelů dostupná od 10 metrů do cca 100 metrů. Připojení pomocí USB Mass storage je napojení velmi jednoduché, mobilní telefon se v tomto případě připojuje pomocí kabelu, který se zapojí přímo do počítače.

Pokud jste promeškali první část třídílného seriálu o termínech, které musíte znát při nákupu a používání mobilního telefonu, přečíst si jej můžete také zde >>

A příště vás čeká poslední část, kde se dozvíte něco o funkčních vlastnostech mobilních přístrojů, možnostech telefonování a odesílání textových zpráv. Užívání příslušného hardware jako je nahrávání, fotografování a přehrávání MP3, případně možnosti využití příjmu rozhlasových stanic. Následně si zhodnotíme správnost výběru mobilního telefonu tak, aby vyhovoval všem vašim potřebám.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Top 10 nejšílenějších sportů na světě
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies