Mikrovlnné trouby - oběd za pár minut

Na jídlo ohřívané v mikrovlnce bylo dříve nahlíženo jako na nějakou méněcennou náhražku. S potřebou rychlé přípravy jídla však mikrovlnné trouby stouply na ceně a nyní se používají v mnoha domácnostech a firmách.

Fotografie bílé kuchyňské linky

S radarem na mikrovlnnou troubu

Pravidlo, že ty nejdůležitější věci se rodí mimoděk, náhodou a shodou okolností, platí pro mikrovlnky měrou vrchovatou. Tyto trouby používající k tepelnému zpracování potravin elektromagnetické záření, totiž vznikly při vynalézání zdroje pro britské radary.
Tento přístroj se jmenoval magnetron a těsně po válce zjistil Percy Spencer, který se snažil přijít na zlepšení tohoto zařízení, že elektomagnetické vlny zahřívají prostor daleko od zdroje.

K mikrovlnné troubě patří popcorn

Aby si svůj postřeh ověřil, začal umisťovat vedle magnetronu potraviny. Vyzkoušel mimo jiné i kukuřici a i když s použítím elektromagnetických vln vyrobil popcorn, který lítal po celém jeho pracovišti, začal uvažovat, jak záření využít ještě lépe.
Nejpraktičtější se ukázalo sestrojit uzavíratelnou krabici, ze které nejenom že neunikalo ohřívané jídlo, ale ani elektromagnetické paprsky. Ty pronikají okamžitě až dovnitř ohřívaného jídla, není tedy třeba tolik času, jako třeba při tepelném zpracování na plynovém vařiči, kde teplo proniká do potraviny postupně.
Další maličkostí, která umožňuje dokonalejší prohřání jídla, je otočná plošina, vlny zahřívají váš oběd či večeři rovnoměrně.

Škodí mikrovlnné trouby zdraví?

Ještě než však mikrovlnky pronikly do domácností, musely se nejdříve zmenšit a bylo třeba vyřešit i chlazení magnetronu. Poté bylo ještě třeba dokázat, že při ohřevu netrpí zdraví okolostojících osob v důsledku záření.
V polovině 70. let zaznamenaly mikrovlnné trouby mohutný rozmach v USA a o pět let později na starém kontinentě.

Mikrovlnné trouby ohřívají i rozmrazují

S mikrovlnkama se dají vařit i náročnější pokrmy, ale především se používají na ohřev polotovarů a zmražených jídel, ideální jsou pro tzv. fast foodová jídla

Dá se v mikrovlnných troubách ohřívat i něco jiného, než jídlo?

Kromě jídla se dá v mikrovlnkách sušit i průmyslové zboží jako tabák, textil nebo kůže.

Kuriozity s mikrovlnnými troubami

Rozhodně se v nich nesmí sušit domácí mazlíčci! Jak zjistila jedna paní, která chtěla svého psíka zbavit přebytků dešťové vody. Že to nebyl zrovna dobrý nápad zjistila po pár minutách, protože zvíře explodovalo stejně jako zrnko kukuřice.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Nejkrásnější tanečnice nahoře bez
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies