Mikrovlnka - může nějak ohrozit naše zdraví?

Mikrovlnné trouby jsou s námi již přes 20 let a přesto se neustále vedou debaty o jejich negativním vlivu na naše zdraví. Ohrožují tedy naše zdraví nebo ne?

Mikrovlnka - může nějak ohrozit naše zdraví?

 

  • Jak ovlivňuje naše zdraví?

 

Prozatím jejich škodlivost nebyla nikým prokázána. Co je však divné, nebyl prokázaný ani opak. Což situaci nijak nezlehčuje. Mikrovlnky vysílají elektromagnetické záření o krátké vlnové délce. Tato energie je tak malá, že by nedokázala nějak výrazně měnit molekuly. Vždyť jen ohřívá pokrmy a nápoje podobným způsobem jako elektřina či plyn. Liší se pouze v tom, že mikrovlnky fungují na jiném principu.

 

Přece jen je myšlenka, že by mikrovlnné trouby mohly vysílat vlny, které by byly na podobné úrovni jako rentgen či jiné ionizující nebo radiační záření, tak trochu nesmyslná. Proto bychom o něm neměli tvrdit, že může vyvolávat patogenní změny ničící naše zdraví. Také není pravdou, že mikrovlnka ovlivňuje mozek nebo může způsobit smrt.

 

  • V dnešní době je mikrovlnka nezbytným pomocníkem každé moderní domácnosti. Jaký na nás mají vliv?

 

Když si nějaké jídlo ohříváte v mikrovlnce, vytvářejí se v něm nějaké nežádoucí látky, tedy především v mase. Ale abychom vás uklidnili, jde o tytéž látky, které vznikají při grilování, smažení či jiné úpravě pokrmů. K ohřevu jídla byste měli používat jen nádoby ze skla, keramiky či z prověřených umělých hmot, jinak by se při vyšších teplotách mohly uvolňovat zdraví škodlivé látky. Pokud si však budete dávat pozor, v čem dáváte potraviny do mikrovlnky, nemusíte si dělat starosti. 

 

Mikrovlnné záření může z mikrovlnky unikat pouze v případě, že by došlo k poškození dvířek. Jestli nechcete vystavovat své zdraví zbytečnému riziku, měli byste používat veškerou elektrotechniku rozumně a s mírou. Ono totiž všechna elektronická zařízení vysílají určitý typ vln, které jsou ve vyšší míře škodlivé. Třeba takový telefon, který většina z nás používá častěji, než je nutné. Ale na co člověk není upozorněn, to mu nevadí nebo si to až tak k srdci nebere.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Připravte se na letošní festivaly – Techno a trance
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies