Michael Schumacher - genius nebo chladný stroj?

Michael Schumacher ve VC Monaka opět potvrdil, že kromě neuvěřitelných jezdeckých schopností a citu pro auto, dokáže taky vyrobit nepochopitelné chyby. Zajímavé je, že tyto chyby mu často hrají do karet.
Detailní přední pohled na formuli F1

Michael Schumacher - srážka talentu s tvrdou palicí

Schumi "Eins", jak sedminásobnému mistru světa taky přezdívá, chce vždy vyhrávat. Možná to ho odlišuje od zbytku startovního pole. Anebo spíše odlišovalo, protože i letos se ukazuje, že kombinace Alonso - Renault je zatím nad jeho síly. A Michael být první prostě potřebuje. Jenže touha vyhrávat kromě nepopíratelných úspěchů s sebou nese i některé neuvěřitelné tahy a "chyby". Michael Schumacher kromě vítězství, bodů a rekordů k sobě rovněž přitahuje kontroverzní situace, podezřelé manévry a zcela neuvěřitelné shody okolností.

Michael Schumacher končí svou úspěšnou kariéru? Osmý titul na rozloučenou - více v článku ZDE

Michael Schumacher - horká krev nebo vypočítavost?

A že to nejsou jenom spekulace, dosvědčují některé závody. Už při svých dvou titulech v Benettonu zaujal nejen bravurním ovládaním vozu, ale rovněž chladným téměř zabijáckým kalkulem, díky němuž bez uzardění vyřadil po vzájemné kolizi z rozhodujícího závodu roku 1994 Damona Hilla, čímž si zajistil titul. Tehdy se říkalo, že to způsobila mladá horká krev a nedostatek zkušeností. Michael však ani po přestupu do Ferrari nevypadal, že by z toho měl nějak těžkou hlavu. Jinak by nemohl v roce 1997 podobným způsobem atakovat Jacquese Villeneuva. Jenže tentokrát poprvé narazil. Nejenže jeho vůz po zajetí do Kanaďanova Williamsu nebyl dále schopen jízdy, ale navíc byl vyloučen z celého ročníku Formule 1. I když i toto rozhodnutí je dosti šalamounské, protože Schumacher nebere nic než vítězství, a proto se s odsunutím z druhého místa nějak netrápil. Villeuneve tehdy s poškozeným vozem dojel do cíle a získal titul mistra světa.

Michael Schumacher - o body i se zlomenou nohou

V roce 1999 si Michael Schumacher vysloužil další pozornost. Tehdy však ukázal tu dobrou stránku své závodnické povahy. Stalo se to v Silverstone - rudý vůz vyletěl z tratě a tvrdě narazil čelně do bariéry. Dlouho se kolem Ferrari mihala spousta lidí, nikdo nevěděl, co se děje. Nakonec to Schumi odnesl pouze zlomenou nohou. Po celý zbytek sezóny se spekulovalo, zda ještě nastoupí do nějakých závodů. Michael to nejdříve popíral, ovšem poté se objevil na poslední dva závody a především díky němu získalo Ferrari pohár konstruktérů. Na druhou stranu zůstává dodnes otázkou, zda by Němec pomohl v boji o titul mistra světa svému tehdejšímu kolegovi Irvinovi, kdyby se ten ocitl na takové pozici, že by mu Schumacher musel přepustit pozici. Jenže velkohubý Ir to tehdy zpackal a titul se stěhoval do Finska za Häkkinenem.

Michael Schumacher - v boji o titul nezná bratra (ani stájového kolegu)

Jenže netrvalo dva roky a Schumi se opět vyznamenal. A v tomto případě se málem schylovalo k rodinné bitce. Na domácím Nürburgringu se totiž Ralf Schumacher snažil protlačit před svého sourozence, jenže ten udělal takový manévr, že byl tehdejší jezdec Williamsu rád, že to neodnesl větší újmou. S trochou nadsázky by se dalo říct, že Michael má evidentně spadeno na stáj sira Franka Williamse. Dalšími rozporuplnými činy v kariéře tohoto rodáka z Karpenu byla vítězství, která však vycházelo pouze z týmové strategie. Tehdejší parťák ve Ferrari Rubens Barrichello ho několikrát pustil na první stupínek vítězů těsně před koncem, přičemž při VC Rakouska 2002 se tak stalo pár metrů před cílovou čárou. Ferrari poté ovládlo Formuli 1, ale loni jejich převaha skončila a vypadá to, že se opět pár triků v honbě za body bude hodit. Ten monacký (pokud to byl úmysl) nevyšel, ale Michael Schumacher určitě cítí, že letos má na mistrovský titul mnohem větší nárok než v mizerné minulé sezóně. A jak to vypadá, je mu zcela jedno, jestli ho získá s nálepkou podvodníka, jak ho mnozí po závodě v Monte Carlu označili. Vítězství je pro něj droga a musí ho mít, i když to popírá.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Nové hry pro opravdové fajnšmekry
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies