Max Payne – pomsta je sladká

Max Payne měl vše, co si člověk může přát. Skvělou práci, milující ženu, malé dítě a dům s bílým, plaňkovým plotem. Nádherný sen, který se během minuty proměnil v noční můru… Ohlédněme se za jedním z nejlepších akčních titulů všech dob.
Snímek herce z filmu Max Payne

Jmenuji se Payne. Max Payne.

Max Payne a jeho sen

Max býval řadový policista prodrogového oddělení. Oblíbený u kolegů, nadevše milující svou rodinu – ženu a malé dítě. Bydleli v krásném domku s bílým plaňkovým plotem a život byl nádherný. Splněný americký sen. Je škoda, že sny mají tendenci se občas zvrtnout v ty nejhorší noční můry.

Max Payne a jeho zkáza

Náš hrdina přišel jednoho dne domů a ihned po otevření dveří zjistil, že se mu život obrátil naruby. Tam, kde čekal teplou náruč a dětský úsměv narazil na posprejované stěny, zničený nábytek a v horním patře na několik zfetovaných zabijáků, kteří mu téměř před očima zabijí dítě i ženu. V tu chvíli starý Max Payne, férový řadový policista a milující manžel zemřel.

Pomsta je sladká, ale Maxovi chutná spíš hořce

Max se stahuje do podsvětí, kde působí jako tajný agent. Tři roky si buduje pozice a pouze dva lidé z policejního sboru vědí, kým skutečně je. A po letech hledání naráží na stopu. Chtě nechtě se připlete se do cesty lupičům, kteří se snaží vyloupit banku a přitom zjistí, že zde existuje spojení s drogou, v jejímž opojení mu tehdy dva šílenci zničili život. Drogou, jejíž stopu od té doby sleduje. Valkýrou.
Payne se vydává po stopě, ale záhy je zabit jeho kontakt s normální civilizací a on se pro veřejnost stává tím, co léta pouze předstíral – obchodníkem s drogami a zabijákem. Za zády policie a před sebou nevyřešená záhada. Cesta k pravdě bude dlouhá a krvavá. A jak to tak bývá, spiknutí sahá hodně vysoko.

Max Payne a čekání na jednu PC hru

Na vydání MP se čekalo poměrně dlouho (asi pět let), hra byla několikrát přepracovávána a fanoušci žánru akčních her už se nemohli dočkat. Ale trpělivost se vyplatila a když hra v roce 2001 vyšla u nás, okamžitě se stala hitem. Proč?

Max Payne a jeho vzhledová stránka

Ve své době byla tato hra na absolutní špičce. Při každém výstřelu jste viděli i zpětný ráz zbraně, odhození nábojnice, dokonce při zpomaleném záběru i kulku. A právě o těch zpomalených záběrech jsem chtěl mluvit. Hra probíhá celou dobu z tzv. pohledu třetí osoby a všechny ty obrázky, kde vidíte Maxe, jak letí do boku a přitom střílí pochází z herního režimu „bullet-time”.

Je libo trochu Matrixu?

To co dokázal snímek Matrix na filmovém plátně zvládli vývojáři švédského Remedy v herní podobě. Aktivováním speciálního režimu se totiž přepnete do módu, kdy se všechen čas zpomalí a vy doslova vidíte dráhu kulek, které kolem vás proletují.

Max Payne a hudba

Ozvučení je kvalitní, dokresluje smutnou, místy až hororovou atmosféru. A základní smutná skladba mě natolik chytla za srdce, že jsem ji sháněl ještě dlouho potom.

Max Payne po herní stránce

Ovládání je výborně zvládnuté, každý si velmi rychle zvykne a nepotkal jsem člověka, který by si stěžoval.

Max Payne a příběh

Základ jsem se pokusil nastínit v úvodu. Na počátku hry vidíme jak policejní auta obkličují vysoký mrakodrap, na jehož vrcholu stojí samotný Max Payne se sniperskou puškou v ruce. Jeho výraz je zvláštní, něco mezi smutkem a satisfakcí. Je jasné, že tady to skončilo. A jak to vše začalo? To se dozvídáme z vyprávění v podobě komiksu. Většina dějové linie se odehrává v těchto komiksových částech, které jsou nejen skvěle nadabované, ale zároveň opravdu děsivé. Touha po pomstě smíšená se záhadami, které se před vámi rozvíjejí vás nenechá vydechnout, dokud nezjistíte pravdu.

Max Payne – legenda mezi akčními hrami na PC

Je celkem škoda, že na stejné téma nebyl natočen film. Vlastně jinak. Na téma pomsty byla natočena spousta filmů. Ale žádný z nich neobsahoval Maxe Payna.

Pokračování Maxe Payna

Když už jsem u hollywoodské produkce, Max Payne měl pokračování, které stále můžete najít na pultech s levnějšími hrami za pár stovek. Podtitulek zní The fall of Max Payne (Pád Maxe Payna). Pokud se vám původní hra líbila, mohu jenom doporučit. Dočkáte se nejen pokračování příběhu, kdy už si říkáte, že ti scénaristé z Remedy jsou šílení, protože dávájí tomu „chudáčkovi” Paynovi tak zabrat, ale i inovace herního systému, jenž dělá hru ještě zábavnější.

Max Payne – proč tento článek?

Tento článek nebyla recenze, jako spíše nostalgická vzpomínka na hru, která přestože nebyla delší než dva hollywoodské velkofilmy, zaujala naprosto vším od svého zpracování, hratelnosti a hlavně – po příběh.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Záhadná úmrtí celebrit – 1. díl
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies