Marpo – Marpokalypsa přichází

Marpo je český kontroverzní raper, na kterého mají lidé jen dva pohledy. Buď ho nenávidí, nebo milují. Do které skupiny se zařadíte je na vás, snad vám pomohou naše informace.
Fotografie muže v zimní bundě

Marpo – Marpokalypsa přichází

Marpo je český raper známý také pod přezdívkou Král metafor. V červnu 2006 se mu povedly hned dva skvělé kousky. Za prvé vydal své druhé CD jménem Marpokalypsa a za druhé vyhrál Rap fight se dvěma dalšími veličinami československé hip–hopové scény a to Petrem Zverinou (neplést s našimi VyVolenými) a Tafrobem.

Marpo – zbytečnosti jako životopis

Vlastním jménem Otakar Petřina junior, syn rockového kytaristy Oty Petřiny a managerky rockových skupin Hany Petřinové. Je mu dvacet jedna let a bydlí asi pět kilometrů od Prahy. Hraje patnáct let na bicí, přibližně osm let se věnuje hip–hopu a muay–thai. Kolem pěti let se už věnuje hip–hopu aktivně.

Marpo – battle rap v Čechách

Lidi ho milují nebo nenávidí. Vystoupil v naší republice se stylem, který zde není moc obvyklý, a to battle rapem.
Co je vlastně battle rap? Styl velmi oblíbený v USA, především jde o to v textech shodit protivníka a sebe popsat v co nejlepších a nejoriginálnějších rýmech, přirovnáních a metaforách jako největšího borce. Řada lidí si podle textů může myslet, že battle raper je namyšlený, ale ve skutečnosti to tak většinou vůbec není. I battle rapeři mohou být mimo rapové souboje dobří kamarádi.

Marpo – naštvěte koho můžete – disses

Do podvědomí se tehdy poměrně neznámý Marpo dostal tím, že vytvořil malinký track, ve kterém dissoval (rozuměj slovně napadl) jednoho člena uskupení Supercroo Huga Toxxxe. Ten mu odpověděl nahrávkou jménem Numero Uno. Mezi další dissy, kterých se účastnil, patří nahrávka Velrybí hovězí a Lady Karneval.
K čemu jsou vlastně tyto tracky, ve kterých se jeden raper naváží do druhého dobré? Tak za prvé si ti rapeři navzájem připomínají, že tady jsou a upozorňují druhého na to, ať si dává pozor. Pilují si rýmy a metafory. A v neposlední řadě tím baví fanoušky i sebe. Většinu těchto diss nelze brát úplně vážně. I rapeři, kteří si pravidelně nadávají prostřednictvím dissů proti sobě nemusí vůbec nic mít. V těchto soubojí nejsou poražení a nejsou vítězové. Na jeden track je odpověď a zase a zase. Jeden z nejznámějších sporů tohoto typu je mezi Indym a Supercroo, kteří se tímto způsobem „ničí” už více než rok.

Marpo – Původ umění

První album, na kterém si Marpo podle vlastních slov chtěl spíše dokázat, jestli to dokáže. Trošku mi to připomíná Infinity od Eminema (pro celý článek klikněte zde), který také prohlásil, že šlo o vytříbení stylu. Marpo také v rozhovoru pro televizi Óčko řekl, že dnes už by tam některé skladby nedal a jiné zase přidal. Důležité ovšem je, že jej vůbec vydal a tím nám ukázal, že na to má.

Marpo – Marpokalypsa

Druhé album, které vyšlo v červnu 2006, je o hodně pokročilejší a vyspělejší. Pokud byste chtěli slyšet alespoň ukázky, stačí si najet na Marpovy oficiální stránky. Pro informaci, Marpo udělal limitovanou edici, kdy sto CD podepsal. Zmizely během jednoho dne.

Marpo a Sparta Praha

Raper je velkým a vášnivým fanouškem tohoto pražského fotbalového klubu.

Marpo proti pirátskému pálení CD

Zúčastnil se protestní akce proti pálení hudebních CD. V jednom rozhovoru to vysvětluje tím, že rapeři nikdy nebudou vydávat nová alba, pokud si budou ty stávající všichni fanoušci vypalovat. A česká CD stojí kolem 250 Kč. Pamatuji si poznámku skupiny programátorů, kteří stáli za upravením jedné hry, aby šla ilegálně stáhnout přes internet a hrát: „Při dnešních cenách her se neoplatí kupovat zajíce v pytli. Zahrajte si a pokud se vám bude líbit, podpořte výrobce a kupte ji. My jsme to za své těžce vydělané peníze udělali také.”

Marpo a další informace

Pro další informace doporučuji navštívit Marpovy oficiální stránky.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Mila Kunis dobývá Hollywood
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies