Mapy měst - názvy a jména

Najít něco či někoho ve velkém městě bez znalosti ulice, kde se požadovaný objekt nachází, se rovná práci soukromého detektiva. Cesty a ulice se původně pojmenovály podle toho, kam vedly nebo kdo je nechal zbudovat, nyní už je škála možností širší.
Fotografie s detailem na název ulice

Mapy měst - bez ulic nenajdeš nic

Názvy ulic, ale i mostů, náměstí a dalších městských částí jsou z hlediska orientace nanejvýš praktické, tedy pokud se toto označení nemění příliš často. Jedná se zejména o označení podle momentální politické nálady ve státě, s čímž máme především v České republice nemalé zkušenosti.
Proto jsou vítaná jména jako Zahradní, Pod tratí, Jižní nebo U rybníka, která jsou vzhledem k okolnostem poměrně stabilní, pokud se tedy někdo nerozhodne zahrady vyplenit, železniční koleje vytrhat, jih přepólovat a rybník vypálit.

Mapy - i staré obchodní stezky měly jména

Původní pojmenovávání cest a stezek bylo závislé čiště na tom, kam tyto trasy vedly, kolem čeho se vinuly. V případě mostů a prostranství si braly jméno toho, kdo se o ně nejvíce zasloužil. Ulice ale třeba i náměstí dostávaly přívlastky podle řemeslných profesí, podle doby vzniku nebo později i podle významných obyvatel, kteří zde přebývali.

Mapy - aby se to nepletlo ...

S růstem městských částí přibývalo rovněž ulic, rynků a náměstíček, a proto je od roku 1787 nutné přiřazovat k číslu popisnému i název. První mohutné přejmenovávání nastalo po roce 1918, kdy se Česká republika zbavila vlivu Rakousko - Uhersk, a a poté k této činnosti docházelo vždy s radikálními politickými změnami ve státě. Naposledy tedy v roce 1989.

Mapy - jak by se mělo značit

Tabulky s názvy ulic by se měly vyskytovat na začátku a na konci a při křížení s jinou třídou. Barevné provedení (a to už neplatí jen u ulic) je většinou v modrobílé kombinaci, v Praze červenobílé, ale mohou existovat i jiné varianty. Podle zákona musí být jména ulic a jiných veřejných prostranství vyvedena dvojjazyčně v obcích s národnostními menšinami.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Připravte se na letošní festivaly – Techno a trance
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies