Lukostřelba - sport zrozený z lovu

Potřeba lovu dovedla člověka k úvaze, zda neexistuje něco efektivnějšího než těžký oštěp, kterým se nedala tak přesně a rychle zasáhnout prchající zvěř. Vynalezl si tedy luk a šípy, které jsou vedle řeči a ohně důležitým prvkem při evoluci lidské rasy.
Fotografie želených šípů

Lukostřelba - jak k tomu došlo

Je zcela nepopíratelné, že k objevu luku muselo dojít při situaci, kdy se nějaký předmět, věc, rostlina ohnula, napjala či jinak nepřirozeně zdeformovala a vymrštila nějaký kámen, dřevo nebo možná i samotného člověka.
Tomu se zřejmě po tvrdém dopadu nejdříve začernilo a potom rozbřesklo a začal se pídit po tom, jak využít tento švih v praxi.

Stačilo přidat šíp

Když člověk zjistil, jakou našel díky luku sílu, vynález šípu byla maličkost. Jednoduše se tak dlouho zmenšovaly oštěpy, až se daly použít k tomu, aby byly vystřelovány. Týkalo se to zejména miniaturizování jejich hrotů.

Lukostřelba - vylepšení z Asie

Nejvíce se ve starověku o zdokonalování luků a šípů zasloužily asijské národy, především Assyrijci a Babylóňané. Ti už měli na své šípy zhotoveny toulce, aby mohla ruka po vypuštění střely sáhnout co nejrychleji pro novou.

Lukostřelba - Řekové napjali tětivu

Na sportovní úroveň však vytáhli střelbu z luku až Řekové, kteří z ní udělali důležitou olympijskou disciplínu. Nejlepší a nejpřesnější střelci byli váženými občany a sportovci.
A ještě jednoho lučištníka nám seslali Řekové. Má křídla, jmenuje se Cupidos, spíše je však znám pod jménem Amor, a o jeho některých trefách lze s úspěchem pochybovat.

Šíp letí do Anglie

Asi nejlegendárnějším krotitelem luku se však stal sherwoodský zbojník Robin Hood, který se zasloužil o to, že Anglie měla v té době asi nejlepší lučištníky široko daleko.
I když podle některých pramenů bude na existenci chrabrého Robina asi tolik pravdy jako u našeho Járy Cimrmana, nelze popřít středověkou převahu ostrovních střelců.

Eru luku ukončily palné zbraně

Luky a šípy však narazily na střelný prach a s rozvojem pistolí, pušek a jiných palných zbraní se jejich význam jako bojového prostředku zmenšoval.

Sportovní lukostřelba

Na počátku minulého století se v Anglii, Francii a Polsku rozšířila lukostřelba opětovně jako zábava i jako sportovní disciplína. Do tehdejšího Československa přivezli tuto disciplínu krajané ze Spojených států.
Tento další bílý sport (odvozeno od oblečení soutěžících) zakořenil natrvalo v našich zemích na přelomu dvacátých a třicátých let 20. století, což vyvrcholilo založením Českého lukostřeleckého svazu v roce 1933.

Tipy na zajímavé články

Zbraně - pistole jako miláček
Airsoft - co byste měli vědět
Paintball - adrenalin pro 12. 000 000 lidí
Střelný prach
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Porno a média spolu v posteli
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies