Kupujete novou televizi? LCD nebo plazma?

Za posledních pár let šly ceny všech televizí výrazně dolů a s nástupem digitálního vysílání už je jen otázka času, kdy se LCD a nebo plazmová televize dostane do každé české domácnosti.
Fotografie LCD televize

Styl není důležitý, moderní technika rozdíly smazává

Plazmová televize se oproti LCD televizi liší hned v několika ohledech. V zásadě je zobrazovaný obraz na plazmové televizi kvalitnější, ještě stále má často lepší pozorovací úhly než LCD, má také přirozenější barvy, na LCD televizi nikdy nebude černá barva zcela černá.

 

Na druhou stranu jsou plazmové televize poměrně těžší oproti LCD, produkují hodně tepla a ve špičkovém zobrazení mají dost velkou spotřebu energie. Výhodou LCD televizí je, že se vyrábí jak ve velkých úhlopříčkách, tak v malých, což není u plazmovek možné - ty lze koupit až od metrových velikostí, u menších by byla výroba velice technologicky náročná a tudíž drahá.

 

Za posledních pár let se ale všechny tyhle rozdíly skoro smazaly a dnes už je celkem jedno, po které televizi sáhnete. Pro ty, kteří by volili jedno či druhé kvůli ceně máme dobrou zprávu. Rozdíl je zde minimální.

Technologie zobrazování na plazmě

Plazmový displej se skládá z maličkých komůrek naplněných plazmou. Tyto komůrky jsou při sobě ve trojicích. Plazma se po přivedení napětí zahřeje. Každá ze tří komůrek dokáže zobrazit jednu ze tří základních barev spektra, červenou, zelenou a modrou. Tato trojice funguje jako jeden obrazový bod.

Technologie zobrazování na LCD displeji

LCD zobrazovač se skládá ze zdroje světla (podsvětlovacího panelu), polarizačních filtrů, vrstvy tekutých krystalů a barevného filtru. Jednotlivé molekuly tekutých krystalů jsou pomocí elektronických výbojů otáčeny a podle svého natočení propouští určité množství světla skrze barevný filtr.

Technika a HiTech - další zajímavé články z rubriky

Stylové stojany na CD

Domácí kino - zažijete neskutečnou podívanou

Záložní zdroje pro PC

Správný výběr vypalovačky

Historie mobilních telefonů

Paměťové karty do mobilních telefonů

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Nespoutaný Sébastien Chabal
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies