Kritika v práci - jak ji ustát?

Jakákoliv kritika je sice nepříjemná, ale pokud je dobře míněná, pomáhá nám se zlepšit. Posouvá nás svým způsobem dál - za hranice našich možností. Někdo kritizuje v klidu a u někoho jiného se to nikdy neobejde bez zbytečných hádek. Umění pochválit či kritizovat bohužel nezvládá každý.

kritika nadřízeného - přijměte ji v klidu

 

Jak přijmout zpětnou vazbu? Zvládněte kritiku nadřízeného s grácií.

 

  • Ať už má nadřízený pravdu nebo ne, nezapomeňte ho vždy vyslechnout. Hlavně mu nikdy neskákejte do řeči. Nejen, že je to neslušné, ale spíše ho ještě více vytočíte.
  • Mluvte upřímně a jděte rovnou k věci.
  • Pokud jste si jistí, že jste v právu, měli byste se bránit. Předem si připravte argumenty, kterými můžete nadřízeného přesvědčit o opaku.
  • Mluvte slušně, nepoužívejte žádné nadávky a nezvyšujte hlas, ani v případě, že na vás křičí nadřízený. Spíše mluvte tišeji, možná ho to donutí ubrat na intenzitě projevu.
  • Nehrajte si na oběť. Neříkejte, že to není fér a že za to opravdu nemůžete.
  • Řešte to v klidu a někde stranou - v soukromí kanceláře. Nemusíte dávat najevo před ostatními kolegy, že máte s nadřízeným nějaké neshody.
  • A co je důležitější, nikdy neházejte vinu na ostatní kolegy.
  • Jestliže vás nadřízený přesvědčí, že jste se zmýlili, tak to neberte jako prohru, ale snažte se z toho ponaučit. Klidně si od nadřízeného nechte poradit. Na rovinu se ho zeptejte, co děláte špatně a jak to můžete změnit, aby byli všichni spokojeni.

 

Co je to bossing? A proč byste si ho neměli nechat líbit?

 

Bossing je šikana ze strany nadřízeného. Pokud vám váš nadřízený dělá problémy a vy jste si jistí svými pracovními výsledky, nemusí se vždy jednat o bossing. Možná je jen v poslední době pod tlakem nebo se zrovna potýká se závažnou situací, ať už se jedná o problém pracovní či soukromý. Nejprve byste si s ním měli v klidu promluvit a klidně se ho zeptejte, proč k vám zaujal takový postoj. Jestliže se bude jen nesmyslně vytáčet, že jste neschopní, pro firmu zcela zbyteční a každý váš nápad či pokus o konstruktivní řešení smete ze stolu, pak se už opravdu může jednat o šikanu z jeho strany.

 

Raději se s tímto problémem svěřte personálnímu oddělení. Podle čeho poznáte, že se jedná o bossing? Když vám nadřízený zadává tolik úkolů, že to nikdy nemůžete zvládnout. Také vás může pověřovat činnostmi, jenž jsou pod úroveň vaší kvalifikace. Dalšími projevy bossingu mohou být pomluvy, zesměšňování, ironické poznámky, ponižování, zastrašování výpovědí, znevýhodňování (odměny, plat), neustálá kontrola nebo vás také může izolovat. Nedostanete se na porady nebo nejste nikdy informován o důležitých rozhodnutích.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Fenomén Nightwork
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies