Kouzlo a bída cirkusů

Prakticky každý z nás v nějakém byl jako malý. Pokud si na to ještě pamatujete, zřejmě vám z toho zůstal dojem něčeho zábavného, nevšedního a exotického a pravděpodobně tam dnes vodíte i svoje děti. Každý šoubyznys má ale vždycky ještě odvrácenou stranu, která už tak veselá není.

Fotografie tři artistů

Zvířecí zajatci

Zdroj: chinadaily.com.cn

Předem bych chtěl podotknout, že nejsem žádný ekologický teroris...ehm, aktivista. Proti zvířatům na jednu stranu nic nemám, ale na druhou stranu necítím potřebu připravovat kvůli jejich právům o práva lidi. Stejně jako nejsem vegetarián, ale masem se nepřejídám. Prostě zlatá střední cesta. Něco ale v případě cirkusů na těch zelených argumentech tentokrát bude. Ne že by taková zoo byla pro zvířata výrazně lepší, kolikrát bude možná i horší, ale to ještě automaticky neznamená, že je to v cirkusech v pořádku. Problémy jsou hlavně dva, a sice životní podmínky zvířat a jejich drezura. To první je jasné, protože podvyživené zvíře ubytované v mrňavé kleci jen stěží bude se svým životem spokojené. To se ale týká spíš menších cirkusů než těch nejslavnějších (Berousek nebo Joo). S tím druhým problémem je to ale složitější, protože je těžko říct, co je přesně přirozené a co nepřirozené a taky není úplně samozřejmé, že by "nepřirozená" čísla zvířatům musela nutně nějak extrémně vadit. Jedna věc je učit medvědy tancovat na rozpálené podlaze a věc druhá naučit je jenom na požádání se postavit na zadní nohy. To první je očividné týrání, ale to druhé zní docela bezproblémově. Cvičitelé dravých šelem s nimi taky často mívají až řekněme nezdravě dobrý vztah (přespávají s nimi v jejich kleci nebo si s nimi hrají). V čem je pak lepší zoo, když tam si s nimi nikdo nehraje Je to prostě těžké rozetnout. Odkážu vás tedy na to, co si o tom myslí australský zpěvák, klavírista a herec Tim Michin:

 

Klauni a jiné zrůdy

Zdroj: flickriver.comUtrpení v cirkuse ale nemusí být jen fyzické a jen pro zvířata. Vyskytuje se tam nezřídka spousta roztodivných stvoření, z nichž některá jsou vyhlášená svou schopností nahánět lidem hrůzu a strašit je v jejich nejhorších nočních můrách. Pokud navíc věříte Stephenu Kingovi, mohli by vás i sežrat. Ano, samozřejmě mluvím o zábavných, veselých, radostných a šťastných klaunech. Když se nad tím trochu zamyslíte, není divu, že se jich lidi děsí. Malovat si obličej na bílo v kombinaci s pestrými barvami se totiž v lidské historii dělalo většinou z jiných důvodů, než k vykouzlení úsměvu. Říkají to i ve slavném filmu Temný rytíř o superpadouchovi Jokerovi, kterého skvostně zahrál nyní zesnulý Heath Ledger: je to válečné pomalování. S cílem lidi vystrašit. Dělají to i zvířata v přírodě, hlavně ta hodně jedovatá. Pestré barvy nebo bílá značí "bacha na mě, jsem tak nebezpečný, že se vůbec nepotřebuju kamuflovat". Jasně že to není úmyslné, jenom by prostě normální bezpečná zvířata nebyla schopná přežít v pestrých barvách. Něco by je totiž snadno našlo a sežralo. Třeba klaun. Potom ty deformované tvary a vykulené oči, zvětšená pusa. Už tomu chybí jenom udělat BAF! Kromě klaunů se navíc kolem cirkusů točí i jiné zrůdičky. Lidi s tak zajímavým postižením, že by kdekoli jinde než v cirkuse byli ostatními lidmi jen těžko přijmuti. Kouzelné to může chvíli být pro návštěvníka svojí neobvyklostí, ale žít s tím pro takové cirkusy nebude žádná sranda.

 

"Nepřirozená" zábava

Zdroj: auroratoshikoking.comBylo by to ale tak fascinující, kdyby se tam zvířata jenom normálně poflakovala a všichni lidé by tam dělali jenom samé normální věci Asi moc ne. Na jednu stranu se na to tedy dá nadávat, jak jsou tam hrozně zvířata týraná a jak jsou tam lidi divní, ale na druhou stranu se na to i takový rejpal vždycky rád podívá. Může si to zakázat, ale stejně mu v hlavě vyskočí komiksová bublina hlásající "Wow..." Když takový lev proskočí hořící obručí, může vám to přijít zbytečně nebezpečné a začnete přemýšlet, co se asi takovému lvovi honí hlavou, když to dělá. Pak tam přijdou akrobati a dělají salta na laně bez záchranné sítě v obrovské výšce a bude to to samé, jenom v podání lidí. A ti lidé to pravděpodobně dělají velmi rádi a hodně si to užívají. Proč by pak nemohlo zvíře Ano, je to "jenom" zvíře, ale vždyť my jsme taky "jenom" zvířata. Takoví delfíni můžou být klidně v mnoha ohledech chytřejší než my. A stejně budou za rybu nebo pro lidské nebo vlastní potěšení proskakovat obručema a dělat salta. Evoluce znamená především to, že všechno živé se neustále proměnuje a vyvíjí. V určitém bodě bylo pro náš druh nepřirozené používat oheň a pak jsme to změnili. Stejně jako jsme museli cirkusovou "show" nejdřív vynaleznout, abychom na ni pak mohli nadávat. Proto ať už vás cirkusy baví nebo žerou, určité kouzlo se jím odepřít nedá.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Geniální huliči
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies