Konec světa 21.12.2012 - ANO nebo NE?

Tak prej nám letos skončí svět, slyšeli jste to? Už zase. Kdy to bylo naposled? Rok 2000? To ani není tak dávno. Třeba to ale tentokrát vyjde. Podívejme se radši blíž na to, co vlastně ti Mayové předpověděli.

Zdroj: jappy.de

Mayský odpočet k výbuchu

Zdroj: blogs.datadirect.comAsi jediným naprosto nesporným faktem je to, že mayský kalendář 21.12.2012 (nebo tak nějak) opravdu končí. Mezi koncem kalendáře a koncem světa ale nemusí nutně existovat nějaká přičinná souvislost. Co si pamatuju, tak jenom za mýho života skončilo jenom v naší domácnosti asi 24 kalendářů a něco mi říká, že 24 konců světa bych neprošvihnul. Zkrátka a jednoduše, někdy je konec kalendáře jenom koncem kalendáře, když už vám prostě dojde papír, šutr, matematika nebo cokoli jiného, co je k výrobě kalendáře potřeba. Jak se z toho zrovna v tomhle případě stal konec světa Jedna věc, co to trochu napovídá, je fakt, že Mayové měřili čas tak nějak astrologicky, a proto brali vážně takzvané astrologické věky. Ty obvykle trvají pár tisíc let a podle...něčího názoru...má každá změna věku přinést zásadní změny ve společnosti. Protože jenom společnost nebo civilizace jako celek se mění v řádu tisíců let. V tomhle momentě se ale nabízí tato otázka: kdyby Mayové opravdu uměli předpovídat budoucnost, jaktože se nedožili ani konce svýho kalendáře To jako Mayové speciálně vymysleli nějaké extra dva tisíce let jen pro nás Záměna konce věku s koncem světa je ostatně oblíbeným náboženským omylem - i v Bibli Ježíš v originále říká "Budu s vámi až do konce tohoto věku.", ne "Budu s vámi až do konce světa.", jak se mnoho do nebe nadšených fanatických křesťanů s kontrolou nad jadernými zbraněmi domnívá.

 

Apokalypsa jako z Hollywoodu

Zdroj: deshow.netAle pozor na to - to, že je něco jenom smyšlené nebo že to je omyl ještě neznamená, že se to nestane. I kdyby na tom "proroctví" nebylo ani smítko pravdy, příroda nebo osud nebo někdo se může rozhodnout, že by byla opravdu fakt velká sranda, kdyby nás zrovna v ten den zasáhl obří asteroid. Jen si vzpomeňte, jak to bylo s Titanikem - nazvete něco nepotopitelná loď a shodou okolností je to zároveň největší a nejluxusnější loď na zemi a jenom Murphyho zákony samy o sobě to z hecu potopí. Protože proč ne. Každý den je totiž nějaká šance, že svět (alespoň pro nás lidi) skončí. Malá, ale přece. Nakonec se něco stane určitě, když tomu dáte miliony let. Taky už se několikrát v historii naší planety něco opravdu globálně ošklivého stalo. Může se to proto kdykoli stát znova - 21.12.2012 nevyjímaje. A když to může z hecu spáchat příroda sama, my to dokážeme jakbysmet. Už jste někdy slyšeli pojem "sebenaplňující proroctví" Když něco předpovíte třeba v nějakém sci-fi uměleckém díle a to se stane populárním, vědci jako fandové vašeho umění možná speciálně podle vaší vize vyyrobí nějakou technologii a použijí ji způsobem, který vás jako autora napadl a o kterém vy v díle tvrdíte, že je nevyhnutelný. Vy jako autor moc dobře víte, že jste si to jenom s prominutím vytáhli z prdele, ale už samotné vnuknutí takové předpovědi ostatním lidem, kteří to vezmou příliš vážně, to může nakonec všechno zpunktovat.

 

Vystačíme si sami

Zdroj: fpyro.deviantart.comSečteno podtrženo, jaké jsou tedy šance na konec světa někdy kolem prosince tohoto roku To záleží z největší části asi na tom, jak moc si ten konec světa budeme přát. Když se budeme snažit, nějaká atomová válka nebo pandemie zombifikujícího viru budou bohatě stačit. Stejně tak pokud věříte místo vědy v magii, pak jenom samo to přání přiměje nějaké bohy nebo přírodu, aby něco vyhodili do vzduchu, zaplavili, zbortili, zamrzli, spálili nebo tak něco. Každopádně to úplně nejdůležitější je vykašlat se na nějaké mlhavé předpovědi konce světa a užívat si to, že jste zatím ještě pořád naživu. I kdyby to bylo naprosto jisté a nezvratné, strachováním se to rozhodně neodvrátíme. Možná je nakonec pravda někde uprostřed a opravdu nás řídí astrologické věky a to, co se stane, bude jenom radikální proměna naší civilizace. Možná ne během jediného dne, ale rozhodně se dá očekávat nějaký konflikt nebo neštěstí, možná válka, možná terorismus, možná epidemie, možná výbuch sopky, možná doba ledová. V každém případě platí odvěké moudro, že změna je život. I kdyby starý svět skončil, nemusí to znamenat konec všeho, života, naděje nebo vesmíru. Třeba to pak bude mnohem lepší - lidí ubyde, takže tu nebude tak narváno, konečně se začneme starat jeden o druhýho a bojovat radši s protivenstvím přírody než s někým kdo věří nějaké jiné pohádce, začneme být ekologičtí a úsporní, práci přenecháme strojům a zasvětíme svoje životy vědě, umění a filozofii. No a nebo všichni umřeme strašlivou smrtí. Ale to takový už je život - bez překvapení na konci by to nebylo ono.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Dara Rolins – krásné tělo, sexy hlas
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies