Komunikace - silou nic nedokážete

Nejen gesta, mimika obličeje a správná artikulace může pomoci při dialogu. Záleží rovněž na tom, jak hlasitý kabátek dáme svému projevu. A rovněž taky na tom, jestli kromě toho, že umíme mluvit, dokážeme včas i mlčet.

Fotografie dvou mužů při hádce

Komunikace - umění kompromisu

Komunikace mezi dvěma lidmi by měla vést k tomu, aby došlo k předání informací, a pokud jsou tito jedinci na odlišné vlně, měli by vzájemným dialogem překlenout překážky a minimálně si dohodnout podmínky, za kterých se setkají znovu.

V obchodních styku nebo i v pracovním procesu je nutno přijímat řadu kompromisů a je třeba myslet na to, že silou se dá zlomit neposedný hřebík, ale ne názor oponenta.

Křikem při komunikaci ukazujete svou slabost

Čemu bychom se tedy měli při rozhovoru vyhnout?

Pokud máme pocit, že přesvědčení našeho protějšku nebude snadná záležitost, rozhodně ani trochu nezvyšujeme hlas, či nepoužíváme vzteklá gesta (ovšem pokud jste v jiné zemi, je to celé trochu jinak). Druhá strana může sílící intenzitu našeho projevu pojmout i jako neúctu a pokud by s rozhovoru okamžitě odešla, mohli byste vinu přikládat pouze sami sobě.

Váš hlas by měl být na úrovni hlasitosti, se kterou běžně hovoříte.

Pokud při komunikaci zvyšujete hlas, či se neubráníte ve vypjatých chvílích křiku, svědčí to i o tom, že vaše sebevědomí není největší. Začněte si konečně věřit!

V tomto případě je vhodné trénovat asertivní chování, které vám umožní i nepříjemné nebo nečekané záležitosti komentovat sice s jistým odstupem, ale rozhodně ne urážlivě.

Komunikace - tichošlápci v koutku

Nacvičování asertivního chování vám však může pomoci i při druhém extrému, kdy naopak vaše mluva je příliš tichá a bojíte se cokoliv pronést, jen abyste neudělali chybu. I nízká hladina hlasitosti vašeho projevu prozrazuje vaši nejistotu.

Skákejte raději na lyžích ...

... a ne do řeči. Jestliže váš společník při rozhovoru spíše skousne nějaký ten decibel navíc, vaše věty zaražené jako nůž doprostřed jeho myšlenek ho spolehlivě přesvědčí o tom, že hovoří s někým, který není hoden jeho času.
Stejně jako je nutné osvojit si základy mluvení, je třeba trénovat i schopnost vydržet potichu. Umění mlčet je nejen ohleduplné k našemu protějšku, ale i vhodným nástrojem pro to, abychom si urovnali myšlenky a pusa nepředbíhala mozek.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Katy Perry: z kostelové lolity sexy symbolem
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies