Kamikaze – energie tajfunu

Kamikaze je dnes označení pro jakýkoliv útok, při kterém je útočník obětován. Jak toto slovo vzniklo a jak vůbec vznikla myšlenka letců „Božského větru”? Co na to legenda a z čeho se poučit? Více v článku.
Černobílá fotografie zachycující vrak letadla

Kamikaze – energie v jediném slově

Jde o slovo japonského původu, které ovšem paradoxně Japonci během Druhé světové války nikdy nepoužili. Dá se říci, že vzniklo nepřesným překladem a výkladem amerických tlumočníků té doby. Po válce se Japonci k používání tohoto slova připojili převážně proto, že se objevovalo v amerických novinách a lidé po celém světě ho znali.

Kamikaze – energie sebevraha

Termín kamikaze se nejčastěji spojuje právě se sebevražednými útoky japonských letců na spojenecké lodě za Druhé světové války. Dnes se používá i všeobecně pro jakýkoliv útok, při kterém je útočník obětován. Hovorově také označuje situaci, kdy se někdo dostane vlastním přičiněním do situace, kdy může ztratit všechno, někdy i včetně vlastního života.

Kamikaze – Božský vítr, jenž smete útočníky

Volným překladem získáme označení „Božský vítr”. To pochází z japonské legendy, ve které se praví, že v roce 1281 zachránil Japonce od útoku obrovského Kublaj Chánova mongolského loďstva silný tajfun, jenž většinu plavidel potopil. Národ z vděčnosti pojmenoval tajfun božským.
Ve Druhé světové válce se měli japonští letci stát tímto větrem, který smete útočníky z hladiny oceánu.

Kamikaze – historické pozadí a vznik

Představme si situaci, kdy spojenecké jednotky zabírají jeden ostrov za druhým a blíží se k Japonskému soustroví. Ocitáme se na Filipínách v roli víceadmirála Takijira Onishiho, kde jakožto velitel základny dostáváme příkaz ubránit blízký průliv a podpořit japonské loďstvo v protiútoku proti velkým válečným lodím spojenců. K dispozici máme ovšem pouze 40 letadel, což je jen o trošku více než nic. Pak se pravděpodobně nedá než souhlasit s myšlenkou, že jediná možnost bude narvat ty stroje trhavinou a napálit to s nimi do lodí těch mrzkých američanů.

Kamikaze – první oficiální útok

Japonské vedení a propaganda dodnes udává jméno kapitána Masafumi Arimy. Ten vedl útok proti letadlové lodi USS Franklin. Jeho sebeobětování je zpochybňováno, protože do lodi narazila jen část jeho letadla, které se rozpadlo ve vzduchu. Je tedy otázkou, jestli do ní chtěl opravdu účelově narazit, či to byla jen poslední útočná varianta pilota, které věděl, že dolítal.

Kamikaze – Speciální útočná letecká jednotka a její první útok

Původní jednotka založena víceadmirálem Onishim zaútočila v počtu pěti letadel na křižník USS St. Lo. Přestože jej zasáhlo pouze jedno s letadel naplněných výbušninou, exploze způsobila, že sklad střeliva na lodi explodoval a St. Lo šlo ke dnu.

Kamikaze – hlavní vlna útoků a použitá technika

Z jedné jednotky vznikla spousta dalších. Japonsko vyvinulo speciální letadlo Nakajima Ki–115 Tsurugi, které bylo velmi jednoduché na výrobu. A nemělo podvozek! Ten se po odstartování odhazoval, aby se dal použít znovu. Letec Kamikaze už přistát nepotřeboval. Také se objevily speciální bomby řízené pilotem a miniponorky Kaiten naplněné výbušninami, jak jinak s člověkem, který ji nasměroval k nejbližší lodi.

Kamikaze – účinnost a úspěšnost

Úspěšnost Kamikaze podle Japonců

Japonci obětovali 2525 pilotů a podle oficiálního vyjádření potopili 81 lodí a poškodili 195. Stejné vyjádření poukazuje na fakt, že Japonské sebevražedné útoky způsobily až 80 procent amerických ztrát ve finální fázi bojů v Pacifiku.

Úspěšnost Kamikaze podle USA

Okolo 2800 útočníků Kamikaze potopilo 34 lodí, poškodilo 368 a zabilo kolem 4900 námořníků, přičemž zranilo dalších 4800. Úspěšnost těhto útoků údajně byla asi taková, že pouze 14 procent útočníků vůbec zasáhlo loď a pouze 8,5 procenta těchto lodí bylo potopeno.

Kamikaze – co na to Saburo Sakai?

Jeden z nejlepších japonských pilotů prohlásil: „Kamikaze je překvapivý útok, který úzce souvisí s našimi válečnými taktikami. Překvapivý útok bude úspěšný jednou, možná dvakrát a třikrát. Ale který hlupák by pokračoval v těchto útocích po dobu deseti měsíců?
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Pravda o Amy Winehouse
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies