Je v tom? Těhotenství změní i vás!

Jestli došlo i na vás a jste potenciální otec, připravte se na změny, které u vás těhotenství vaší partnerky vyvolá. U ní sice také, to nepřehlédnete, ale možná budete zaskočeni, jak hormony zacvičí i s vámi.

Fotografie páru, kde žena pózuje těhotná

Když má chlap kuvádu

gstatic.comOno je to vlastně správně couvade, z francouzského „couver“ neboli „sezení na vejcích“. Rozumí se tím těhotenské příznaky, jako nevolnosti, zvracení, průjem nebo zácpa, i na emoční labilitu může dojít. Týká se 11-35 % nastávajících otců a obvykle vypuká ve 3. nebo 4. měsíci těhotenství partnerky. Proto jestli něco podobného pozorujete i na sobě, nepanikařte, zmizí to samo, na gyndu nemusíte.

Ženské hormony v mužském těle

Testosteron vám klesne proklatě nízko, ale na druhou stranu se zvýší hladina prolaktinu (vyvolává kojení, ale nebojte, jenom u ženských) a estradiolu. Estradiol, jeden z hlavních ženských hormonů, je v běžných podmínkách přítomen v chlapském těle v tak nepatrném množství, že se dá stěží změřit. U nastávajících otců byl zjistitelný téměř u 70 % z nich.

Prolaktin možná stojí za výše zmíněnou kuvádou. Zkušení otcové mají v průměru méně testosteronu a více prolaktinu než ti, kteří se stali otci poprvé.

Testosteron v tahu

featurepics.comDevět měsíců je šťastně za námi a vy si z porodnice vezete maminu a vřeštící balíček v růžových nebo bleděmodrých dupačkách. A netušíte, že jste lehčí o nějaký ten testosteron. Vědci zjistili, že otcové mají ve srovnání s bezdětnými, stejně starými chlápky nižší hladinu mužského pohlavního hormonu testosteronu. A je to podloženo i výzkumy. Americko-filipínský tým zkoumal hladinu testosteronu u 600 21letých borců. Po pěti letech měření zopakoval. Mezitím se asi třetina ze zkoumaného vzorku stala otci. Výsledky výzkumu vyvrátily hypotézu, že chlapi s nižší hladinou testosteronu jsou víc hrrr pořídit si dítě. Právě naopak: čím více tohoto hormonu, tím větší šance stát se taťkou. Ovšem jakmile doma zakvičí bejby, hladina testosteronu rázem klesne pod úroveň stejně starých, ale bezdětných kámošů. A čím více času s dítětem strávíte, tím bude propad výraznější. Časem sice hladina lehce stoupá, ale průměrné koncentraci u bezdětných se už nevyrovná.

Evoluce, nebo stres

gagful.comMožná je za tím evoluce. Čím míň testosteronu, tím je chlap klidnější, takže se neohlídne za každou mini, přestávají ho lákat Himaláje a bungee jumping taky ztrácí své kouzlo. Takže je možné, že se chlapský organismus mění, aby vyhověl novým požadavkům, které na něj rodičovství klade. Zdá se, že dítko nějakým způsobem ovlivňuje hormonální rovnováhu otce a poutá ho k sobě neviditelným poutem. Pro dítě (a koneckonců i pro jeho matku) by to bylo výhodné. Spíše ocení taťku doma než zlézajícího druhou nejvyšší horu světa někde v Tramtárii. Ale zrovna tak je možné, že pokles testosteronu je spíš důsledkem stresu a nevyspání než evoluce. Kdo zažil pár prořvaných nocí s miminem, určitě mi dá za pravdu, že touha po divokém sexu, seskoku padákem nebo sjezdu rozbouřené řeky ustupuje jedinému přání – pořádně a v klidu si pár hodin schrupnout.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Připravte se na letošní festivaly – Rock, punk a metal
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies