Jak se žije ve 21. století nanotechnologie?

Nanotechnologie je považována za synonymum vědeckotechnické revoluce 21. století. Využívá materiálů z částic o velikosti jedné miliontiny milimetru, které se uplatňují v mnoha odvětvích lidské činnosti. Jaký je váš názor na nanotechnologii? Řadíte se mezi její příznivce a nebo naopak odpůrce?

Černobílá fotografie zachycující život pod mikroskopem

Všeobecně o nanotechnologii

Na začátek bychom si měli vysvětlit, co to ta nanotechnologie vlastně je. Zjednodušeně lze říci, že se jedná o vědu zabývající se cílenou a také přesnou manipulací s jednotlivými atomy a molekulami tak, aby vznikl nový objekt. Tato věda využívá struktury a vlastností tzv. nanočástic o velikosti 1-100 nm (přibližně desetitisícina tloušťky lidského vlasu). Nanotechnologie je rovněž skupina rozvíjejících se technologií (technologie v pevném stavu, biotechnologie, chemické technologie aj.), které metodami shora dolů a zdola nahoru konvergují k nanorozměrům. V současné době je nanotechnologie složena ze čtyř hlavních oblastí: nanoelektroniky, nanomateriálů, molekulární nanotechnologie a mikroskopů pracujících s rozlišitelností v nanometrech.

Nanotechnologie – skryté nebezpečí?

Nanotechnologie se řadí k jedné z nejčastěji diskutovaných technologií současnosti. Dle názoru některých odborníků mohou nanočástice nekontrolovatelně pronikat do lidského organismu, přičemž jejich vylučování z těla ven je následně obtížné. Také dosavadní vědecké práce na téma nanotechnologie konstatují zcela rozporuplné závěry. Na jednu stranu prokazují, že nanomateriály mohou být toxické a mohou mít na lidský organismus neočekávaně negativní účinek, ovšem na druhou stranu výzkum také potvrdil, že postupy vytváření nanočástic a jejich zpracování nemusí vytvářet produkty se škodlivými účinky. Kdo má pravdu musí ukázat až další, časově náročné a finančně nákladné studie.

Kde se s nanotechnologií můžeme setkat?

S nanotechnologií se můžeme setkat téměř ve všech odvětvích lidské činnosti - tedy v medicíně (cílená likvidace tumorů, kdy se využívá absorpčních schopností nanočástic cíleně usazených v nádorových tkáních), strojírenství (automobily - katalyzátory, supertvrdé povrchy s nízkým třením, samočisticí nepoškrabatelné laky), stavebnictví (izolační materiály nové generace, samočistící fasádní nátěry, antiadhezní obklady), textilním (v České republice jsou k dostání speciální ponožky, které jsou protkané nanočásticemi ze stříbra a mají antibakteriální účinek) a potravinářském průmyslu (inteligentní a multifunkční obaly pro zvýšení trvanlivosti a kvality potravin, účinnější potravinové doplňky, lepší využití látek obsažených v potravinách), elektronice (vysokokapacitní záznamová média, logické obvody na molekulární úrovni, zobrazovací zařízení s vysokým rozlišením, fotomateriály, fotočlánky, palivové články, vysokokapacitní baterie), kosmickém průmyslu (katalyzátory a nová, vysoce účinná paliva, odolné povrchy satelitů), vojenském průmyslu, atd.

Využití nanotechnologie v potravinářském průmyslu

Zajímavé je využití nanotechnologií v potravinářství. Pomocí tzv. nanosenzorů lze například monitorovat měnící se složení potravin v případě, že se začínají kazit. V praxi to znamená, že se nanosenzory zabudují do obalu určitého výrobku (například mléko) a v případě, že něco není v pořádku, tak se to opticky projeví změnou barvy obalu. Nanosenzory jsou schopny také zaznamenat přítomnost nebezpečných mikroorganismů, jako je například Escherichia coli, Listerie a nebo Salmonella. V zahraničí se vyrábějí plastové obaly na pivo, ve kterých obsažené nanočástice prodlužují jeho trvanlivost.

Kromě několika nanopotravin, které jsou již v současné době na trhu, je více než 135 aplikací nanotechnologie v potravinářském průmyslu v různém stadiu vývoje. Výzkumem nanotechnologií se zabývá více než 200 společností na celém světě – například Nestlé či Coca Cola.

Jak to bude dál?

Nanotechnologii se předpovídá v následujících letech stále častější zasazování do výrobních procesů a růst v povědomí veřejnosti. Zda-li bude pro lidstvo masivnější použití nanotechnologie přínosem, musí ukázat až čas…

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Gadgety jsou zpátky
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies