Jak se vyhnout sněhovým lavinám

Povětrnostní podmínky na horách se rychle mění a bývají často extrémní. Můžete se zde setkat se sněhem, ledem, větrem i vichřicí. Ale daleko nebudete ani od sesuvů půd, nečekaných propastí nebo dokonce sněhových lavin.

Fotografie zasněžených vrcholků hor

Sněhové laviny

Ke sněhovým lavinám nejčastěji dochází v zimním období, ale i při oteplení a během jarních dešťů. Jejich síla je neuvěřitelně velká. Svůj začátek má vždy na malé ploše v určitém místě, ale pak při svém sesuvu nabývá rozměrů. Existuje několik faktorů, které jsou příčinou sněhových lavin a ovlivňují jejich průběh. Informujte se, jak se sněhovým lavinám vyhnout. 

Charakteristika terénu pro sněhové laviny

Kde k lavinám dochází

Nejčastěji ke sněhovým lavinám dochází na svazích jejichž sklon je 30 – 45°. K velkým lavinám však může dojít i na svazích s širším rozmezím sklonu 25 – 60°.

Profil terénu

Sněhové plošné laviny, které jsou ze všech nejnebezpečnější, se sesouvají častěji na oblých svazích. Rozhodující pro jejich vznik pak je úhel svahu a gravitační síla.

Poloha svahu

Sněhové laviny se v období zimy nejčastěji uvolňují na svazích, které jsou obráceny k severu, nedostává se jim slunečního záření, a které by zabránily silnému promrznutí sněhové vrstvy. Sníh je stabilnější při teplotách těsně nad 0°C.

Povrch terénu

Laviny se vyskytují na svazích s hladkým travnatým povrchem, který neklade větší odpor jejich pohybu. Naopak terén, který je porostlý stromy a s výskytem větších skal, může vázat sníh a bránit vzniku lavin.

Extrémní rozdíly teploty

Sníh se vždy přizpůsobuje rozdílům teploty, zejména pak denní a noční. V jeho vrstvách pak dochází k pohybům, proto buďte při jakékoliv náhlé změně teploty ve střehu.

Vítr zvyšuje nebezpečí lavin

Rychlost větru přesahující 25 km/h zvyšuje nebezpečí sněhových lavin.

Bouřka

K velkému procentu sněhových lavin dochází po bouřkách.

Sněžení

Silné sněžení, které trvá několi dní není zase tak nebezpečné, jako když trvá jen několik hodin. Při pomalém nahromadění sněhu se sníh může usadit a stabilizovat, zatímco intenzivní krátkodobé sněžení tuto stabilizaci neumožňuje.

 

Varovné příznaky sněhové laviny

K lavinám obvykle dochází ve stejné oblasti. Jakmile si vytvoří určitou dráhu, je hodně pravděpodobné, že na ní dojde k dalšímu sesuvu. Strmá a otevřená koryta s vyvrácenými stromy a balvany charakterizují svahy s častými sesuvy.

 

V terénu, kde sníh zní dutě, existuje zřejmé nebezpečí laviny.

 

 

Na závětrných svazích jsou příznakem pro opakující se laviny sněhové koule, které se odvalují ze svahu anebo klouzající sníh.

 

 

V místech, kde sníh vydává praskavé zvuky a objevují se v něm trhliny, hrozí bezprostřední nebezpečí laviny.

 

Jak se chovat při zásahu laviny

  • Sundejte tornu a lyže.
  • Pokuste se propracovat na boční kraj laviny.
  • Mějte zavřená ústa. Když se dostanete do laviny prachového sněhu, zakryjte si ústa a nos šátkem, tak si vytvoříte vzduchový vak.
  • Dokážete-li vykonat pohyby jako při plavání, pak jsou nejúčinnější tempa plavání naznak, zády proti směru laviny a se zdviženou hlavou.
  • Šetřete vaše síly do doby, kdy lavina ztratí setrvačnou sílu a zklidní se.
  • Snažte se dostat k nějaké vzduchové dutině poblíž povrchu laviny, jinak budou vaše šance na přežití nulové.
  • Pokuste se pomalu prohrabávat k povrchu.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Dnešní "zbraně budoucnosti"
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies