Prevence je základ
Abyste byl následující den ve stavu použitelnosti, je dobré dbát na několik prověřených zásad už během pařby:
• Než do sebe obrátíte první skleničku, dejte si pořádný dlabanec. Na doplňování kalorií nejen z alhoholu dbejte i v průběhu celého večera.
• Znalci doporučují před pijatikou tuhle lahůdku – 2-3 hrnky pořádně silného a mastného masového vývaru. Ještě účinnější jsou prý 2-3 decky rozpuštěného prasečích nebo husího sádla. Jenom aby následky nebyly horší než samotná kocovina…
• Dejte si několik tablet vitaminu C a B. Lepší je ale čerstvé ovoce, případně 100% pomerančový nebo grepový džus (obsahuje i fruktózu, která napomáhá odbourávání alkoholu).
• Držte se pravidla – jeden panák, jedna sklenice vody. Alkohol dehydruje.
• Nemíchejte různé druhy pití.
• Nepijte kávu, protože odbourávání alkoholu prodlužuje.
• Jestli během popíjení kouříte, následky kocoviny budou ještě horší (kuřáci sorry, ale vědu neolbnem).
• Tmavé a dobarvované alkoholické nápoje obsahují víc toxických látek. Podle vědců je pak pořadí alkoholů dle závažnosti kocoviny následující: brandy, červené víno, rum, whisky, bílé víno, gin a vodka.
Dorazili jste domů
Než zalezete pod peřinu, kopněte do sebe minimálně půl litru vlažné vody s citronem.
Probuzení
Přes veškerou prevenci máte kocovinu jak vyšitou a už jenom při pomyšlení, že byste měli opustit pelech a vyvíjet nějakou aktivitu, se vám chce umřít. Ale jak říkají králíci z klobouku Bob a Bobek – vstávat a cvičit!
Pomůže vám
• Nealko. Spousta nealka (ne kofeinové nápoje).
• Sprcha – začněte teplou, pak teprve studenou.
• Aspoň 20minutový pohyb (pár cviků, jogging, procházka se psem…).
• Z alternativní medicíny můžete zkusit homeopatii, třeba Nux vomica. Užívá se potence 12C-30C až každých pět minut v průběhu první hodiny a pak jedenkrát každou hodinu až do odeznění symptomů.
• Pachuť kocoviny přebije výrazná chuť jídla, znalci se shodují na kyselých okurkách včetně láku, silných polévkách – vývary, česnečky, dršťkové polévky a kyselých rybičkách.
• Jestli vás tyhle delikatesy nelákají, snězte prostě něco jiného - jídlo váže zbytkový alkohol.
• Dobrým řešením jsou bylinky: Mátový čaj uklidňuje zažívání, řebříčkový játra a žlučník, heřmánkový pomůže zklidnit organizmus. Rozhoupaný žaludek uklidní i zázvorový čaj.
• Nepomůže-li matka příroda, poohlédněte se v lékárně nebo na internetu. Dobře si ale přečtěte návod, protože některé z těchto přípravků je třeba užít ještě před prvním panáčkem.
Nejste v tom sami
Podle studie britské organizace Alkohol Charity téměř jeden člověk z deseti přijde do práce s následky přílišné konzumace alkoholu. Jiné studie tvrdí, že takto zřízený je každý třetí zaměstnanec.
Pracovní výkon s kocovinou
• 36 % lidí se nemůže soustředit.
• 35 % má nižší výkonnost.
• 42 % usíná na pracovním stole.
• 25 % dělá jen minimum práce a odchází domů co nejdříve.
První pomoc
Máte-li podobné symptomy, zkuste
• Opláchnutí obličeje studenou vodou
• Krátký spánek (stačí i 15 minut, hlavně se dobře zašijte)
• Rytmickou, energickou hudbu
• Pravidelné doplňování tekutin (tentokrát nealko)
• Otevřené okno
• Lehký oběd
• Protáhnutí, pár cviků, pohyb
Nic? Tak to rovnou zabalte a přidejte se k těm 25 %, kteří odcházejí domů dřív.
Diskuze