Investice, které se (ne)vyplatí

Jsou investice, které nám mohou přinést maximální zhodnocení vynaložených finančních prostředků, ale jsou i takové, do kterých se vkládat peníze rozhodně nevyplatí. Investujte své peníze s rozumem a hlavně do toho, co přináší jistý zisk a minimální rizika. Do čeho se tedy nevyplatí investovat?

Fotografie měny euro

Do čeho je vhodné investovat?

Jsou věci, do kterých se investovat vyplatí. Mezi ně patří například investice do svého vzdělání, nemovitostí, diamantů a zlata nebo v současné době velmi oblíbeného nákupu domén a internetových projektů.

  • Investice do sebe – pokud na to máte hlavu, rozhodně se vzdělávejte jak dlouho jen to bude možné. Znalosti jsou v dnešní době tím nejcennějším, co můžete získat a také tím nejjistějším způsobem, jak si vydělat nemalé finanční prostředky.
  • Nemovitosti - při dobrém výběru nemovitostí se roční zhodnocování ceny může blížit až k 10 %. Problémem mohou být problémoví nájemníci a nebo také špatný stav zakoupených nemovitostí. Nevýhodný je také nákup nemovitostí ležících v povodňových oblastech.
  • Diamanty a zlato - jsou i v době ekonomické krize považovány za jistou investici, která je zhodnocena 3 až 10 % p.a. U zlata i diamantů dochází k minimálním výkyvům cen.
  • Domény, internetové projekty - úspěch internetových projektů a domén většinou závisí na schopnostech a úsilí majitelů (tím se dostáváme opět k investicím do svého vzdělávání). Pokud máte dostatečné znalosti, dobře se orientujete na trhu, tak Vám nákup domén a internetových projektů může vynaloženou investici zhodnotit i o několik tisíc procent! Pokud ovšem nedokážete odhadnout trh, proinvestujete své peníze zcela zbytečně.

Do čeho se nevyplatí investovat

Na první pohled sice vypadají lákavě, ale při podrobnějším prozkoumání zjistíme, že jsou velmi rizikové. Máme tím na mysli zejména nákup komodit, akcií a investice do rozvíjejících se ekonomik a nebankovních produktů nezajištěných státem.

  • Akcie – obecně platí, že investice do akcií jsou velmi rizikové, podobně jako nákup cizích měn. Z dlouhodobého hlediska zhodnocování cca 20 % p.a. se nákup akcií vyplatí, ovšem je zde možnost ztráty, protože pohyb cen na akciových trzích je velmi těžko předvídatelný.
  • Komodity - patří k velmi rizikovým investicím, navíc pro investování do nich je nutné mít k dispozici mnoho informací. Pokud ovšem máte štěstí a vše potřebné, co je k nákupu potřeba, můžete svou investici zhodnotit až 20 % p.a.
  • Investice do rozvíjejících se ekonomik - například Jižní Korea, pobaltské země, Bulharsko, Chorvatsko či Rumunsko jsou velmi rizikové země a investice do nich se rozhodně nevyplatí. Je zde minimální šance na zhodnocení vynaložených investic.
  • Investovat se nevyplatí ani do nebankovních produktů, nad nimiž není státní dozor a nevztahuje se na ně ani pojištění vkladů.

Investujte s rozumem!

Pokud jste se rozhodl, že si své jmění vyděláte pomocí investování do některé z výše uvedených možností, buďte opatrný. Nevyplatí se všechen svůj počáteční kapitál investovat pouze do jednoho projektu. Vhodné je rozdělit svůj investiční potenciál do sedmi nebo osmi nadějných projektů.

Nečekejte na dokonalé podmínky, ale rozložte svou investici na několik částí a tím eliminujte riziko neúspěchu. Tím se dostáváme ke známému a pravdivému přísloví, které proslavila Helena Růžičková ve filmu Trhala fialky dynamitem: „Nemusí pršet, hlavně že kape.“ A v případě investování to platí dvojnásob.

Zbytečně tedy neriskujte a investujte své peníze tam, kde víte, že minimálně to, co jste investoval, získáte zpátky.

Rada na závěr

Pokud dané věci nerozumíte či nemáte dobrého poradce, nepouštějte se do žádné investice! Byly by to zbytečně vyhozené peníze...

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Soutěžte s filmem Mechanik zabiják
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies