Hyperloop alias potrubní přeprava

Jistě jste si už zvykli, že jde technika neustále dopředu. Na tom, že se snažíme vyvíjet a zlepšovat vše kolem nás, není nic špatného. Ba právě naopak. Vždyť v dnešní době se můžeme radovat ze spousty věcí.

Hyperloop

 

Hyperloop neboli hypersmyčka

 

Jedná se o nízkotlakou trubici, ve které by se měli pohybovat tzv. dopravní kapsle. Tato futuristická doprava by mohla vzniknout a začít fungovat snad do 15 let. Bude sloužit nejen k přepravě lidí, ale i automobilů. V hliníkových kapslích by mělo být až 28 míst, které budou obklopovat 2 ocelová potrubí.

 

Tento systém prý připomíná brokovnici, neboť tyto 2 hlavně uzavírají na konci dráhy smyčku. Kromě toho i pohyb uvnitř tunelu bude připomínat pohyb náboje v hlavni pušky. Rychlost nákladních kapslí se předpokládá na 1300 km/h. Takže se dopravní kapsle budou pohybovat jako na vzduchovém polštáři.

 

Hyperloop by měl být odolný i vůči zemětřesení a jiným povětrnostním vlivům. Pohyb kapslí bude zajištěn pomocí lineárních elektromotorů, které budou umístěny na stěnách tubusu. Elektromotory by měly podle předpokladů pokrýt pouhé 1 % celkové délky tunelu. Jednotlivé elektromotory budou kapsle pravidelně urychlovat.

 

Podle původních plánů by mělo vše probíhat na solární pohon a vzdálenost cca 600 km byste měli ujet za pouhých 30 minut. Bude to nový a levnější způsob dopravy, alespoň co se energie týče. Spotřebuje se jí mnohem méně. Firma tedy počítá s určitou energetickou soběstačností.

 

Cestování potrubím - hudba budoucnosti?

 

V Americe již proběhlo první testování, ale prozatím tento způsob ještě není ani zdaleka připraven natolik, abychom se v příštích pár letech mohli takovým strojem vůbec projet. Společnost Hyperloop One nepřestává s testováním.

 

V poušti blízko Las Vegas také proběhne test, jenž by měl prověřit funkčnost dopravního systému v reálných podmínkách. Prozatím je tedy potrubní přeprava v testovací fázi, tak uvidíme, kdy si tuto jízdu budeme moci vyzkoušet na vlastní kůži. Snad se to vyplatí i finančně.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Dragster – adrenalinová zábava pro chlapy
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies