Hybridní motory - šetří peníze i přírodu

Průkopníkem prosazování hybridního pohonu automobilů - tj. kombinace pohonu elektromotorem a spalovacím motorem - je japonská Toyota. Nejprve to byl její osobní vůz Prius, který se dnes už vyrábí ve druhé generaci.

Boční pohled Toyoty Prius při západu slunce

Hybridní motory - spojení automobilu s ekologií

Hlavní myšlenkou hybridních motorů je využít alternitivních zdrojů energie.
Tedy především slunečního záření, elektromotorů a pohonu na vodík, což jsou stále všechno vize do budoucna, i když už ne tak odvážné jako ještě třeba před pěti lety.

Proč hybridní motory?

Jedná se o mezičlánek mezi tradičním spalovacím motorem a motory, který by měly pohánět pouze palivové články. Především omezení emisí je hlavní pobídkou k vývoji těchto motorů.

Hybridní motory - začala to Toyota

Jako první se vážně začala zaobírat hybridními motory Toyota. Japonská automobilka vyvinula vůz Prius, který byl kromě čtyřválcového motorou pohánět i bateriemi.
Jak se shodují mnozí, kteří hybridní automobily testovali, tato vozítka jsou především velice výhodná do městského provozu, kde není třeba velké rychlosti a elektrický pohon při nerovnoměrné jízdě způsobuje velké úspory paliv.

Hybridní motory - auta, která neslyšíte

I když nejste zrovna odborníky na hybridní motory, jednu věc oceníte okamžitě. Automobil je totiž při jízdě tichý jako myš, vlastně jenom tak bzučí jako například trolejbus, musíte tedy dávat pozor na vaše okolí, které nezaregistruje přibližující se auto, tak jako při burácení benzínového čtyřválce.

Hybridní motory - mají budoucnost?

Z hlediska nižší spotřeby a šetrnosti k životnímu prostředí se zdá použití hybridního pohonu jako ideální. Otázkou však stále zůstává dynamika a rychlost jízdy a doprava těmito vozy na delší vzdálenosti.
A samozřejmě taky ekonomická stránka neboť hybridní auta jsou v současné době stále dražší než ta s pohonem na benzín nebo naftu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Pravda o Amy Winehouse
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies