Holit či neholit přirození?

Jaké jsou výhody holení a naopak nevýhody? Kdo byl průkopníkem v současném „holícím trendu“? A jaké možnosti a způsoby jsou dnes k dostání? Tyto a více otázek okolo holení přirození se dneškem odkryjí.

Černobílá fotografie odhalených dvou mužských těl

Prvopočátky holení u žen

Historie odstraňování chloupků sahá až do doby 4 000 – 3 000 př.n.l. Tehdy se používali o něco drastičtější metody, chloupků se zbavovalo za pomocí různých depilačních směsí, které obsahovaly sloučeniny nebezpečných látek, jako byl arsenik nebo nehašené vápno. Později v období starověkého Říma začaly být ženy vynalézavější a na své chloupky používaly různé pemzy, holítka a rovněž i depilační krémy. Již tehdy užívaly kleštičky na vytrhávání obočí. Ve středověku bylo jednu dobu moderní odstraňovat si obočí i řasy, co naplat móda vládla už kdysi. V Řecku ženy objevily jinou metodu a to opalování chloupků pomocí svítilny. Už tehdy byly ženy schopny pro krásu vytrpět cokoliv. Počátkem našeho letopočtu se více než holítka dostali v oblibu různé exotické depilační směsi jako byla kozí žluč, netopýří krev, na prášek rozemletá zmije apod. Okolo roku 1450 se ve společnosti objevila další zajímavost a to tzv. merkin. V této době se příliš nedbalo na hygienu, a tak se ženy a především prostitutky začali holit i v intimních partiích, aby je netrápily vši a jiné neduhy. Merkin představoval jakousi náhražku ochlupení intimních partií. Tuto „paruku“ použil v roce 1992 G. Versace na své módní přehlídce.

Zaostřeno na muže

U mužů je odstraňování chloupků či vousů datováno mnohem dříve již do doby 30 000 let př.n.l. Tehdy používali pazourkové čepele, což byl poměrně ostrý holící nástroj, ale rovněž se rychle opotřebovával. Kvalitnější holítka se datují do doby 3 000 př.n.l. v Indii a Egyptě, které přišly s vynálezem zpracování kovu. V této době chodili téměř všichni oholení, neoholený jedinec se považoval za cizince nebo chudáka. Faraón chodil rovněž oholený pouze za ceromonií si nasazoval umělou bradku. Velký rozmach přinesla až první světová válka a propagace firmy Gillette, poněvadž břitva byla součástí výbavy každého vojáka. V roce 1929 byl objeven první elektrický strojek od Alexandera Horowitze, který získal firmě Philips více než 130 patentů. Dnešní nabídka strojků je oproti historii velice široká. A muži od holení vousů našli oblibu i v holení podpaží, intimních míst, hrudi a jiných částí těla.

 

Věc společenské normy

V současnosti je ochlupení u žen považováno za nežádoucí. Společenská norma by mohla představovat kvalitní vlasy a téměř žádný chloupek. Neoholené nohy v krátké sukni jsou považovány za neestetické či přímo barbarské. Důležité je také z hlediska hygieny a zdraví. Zápach při pocení je způsoben rozkladem bakterií a ochlupení je pro bakterie příjemným domovem k jejich žití. Ne pro každého je odstraňování chloupků příjemné, ať z osobních důvodů, podrážděné kůži nebo zarůstání chloupků. Pokud se nebudete vystavovat v „opičích punčocháčích“ na veřejnosti, tak je to v pořádku. Ještě nedávno bylo holení ochlupení doménou žen, holil-li se muž, tak byl zaškatulkován do pozice sportovce, homosexuála či metrosexuála. Avšak v poslední době mužů, kteří si odstraňují svůj porost razantně přibývá a všichni rozhodně nepatří do výše zmiňovaných řad. Je čím dál tím více mužů, jenž si holí záda, hrudník, podpaží či intimní partie. Jako důvod většinou uvádějí hygienu, praktičnost a hezčí milostný prožitek.

Módní trend, který vymizí?

Holení genitálií je velmi intimní záležitostí a je na každém člověku, co v tomto směru vybere za nejvhodnější variantu. Například mladší generace se vyholují téměř všude a to jen z důvodu toho, aby nebyli odsuzováni nebo zesměšňováni. Ale to je špatně, je to jen o sobě samém - zde není místo pro moralizování. Spousta lidí je toho názoru, že se jedná pouze o módní záležitost, která se za několik desítek let změní a dnešní mládeži, ale i ostatním generacím nezbývá nic jiného než to tolerovat. Uvidíme, jestli se „kožíšky“ dočkají módního návratu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Tony Hawk – machr na skejtu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies