Hasící přístroj - máte ho doma?

Dnes už je ze zákona povinné mít doma hasící přístroj. Ale i tak to mnoho z nás bohužel nedodržuje. Vždyť přihodit se může cokoli, tak proč raději nebýt připraven?

Hasící přístroj - máte ho doma?

 

V životě se nehraje na “jistotu”

 

Nikdo si nikdy nemůže být jistý, že se mu nic nestane. To se týká i našeho majetku. Určitě si doma občas zapálíte svíčky, abyste si s přítelkyní udělali nádherný romantický večer. Víte, jak rychle může od svíčky chytnout záclona a následně i zbytek věcí v bytě?

 

Nechceme vás zbytečně děsit, ale už jen pro klidnější spánek a zvýšení bezpečnosti byste měli uvažovat nad pořízením hasičského přístroje. A pokud máte pojištěnou domácnost, měli byste zvážit i to, že pokud by k nějakému neštěstí došlo a nebyl by u vás nalezen hasičský přístroj, pojišťovna vám také může odmítnout proplatit onu pojistku.

 

Pokud si pořídíte hasičský přístroj, měli byste si do bytu nainstalovat i hlásič kouře. Ten vám totiž umožní včasný zásah díky spuštění akustického signálu. V případě, že hlásič detekuje v dané oblasti větší množství kouře, vám tento malý přístroj může ochránit nejen váš majetek, ale i váš život.

 

Pořízením hasičského přístroje vám povinnosti nekončí

 

Nesmíte zapomínat na jeho pravidelnou údržbu. Bez ní se holt neobejde. Podle předpisů byste si měli nechat přístroj zkontrolovat 1x ročně. Budete tak mít jistotu, že je provozuschopný. Jednou za 5 let je nutné, aby přístroj prošel náročnější zkouškou. Nechte vše na kvalifikovaných odbornících s dokladem, který je opravňuje tyto činnosti provádět.

 

Druhy hasících přístrojů

 

Hasící přístroje dělíme na pěnové, vodní, práškové, sněhové a halotronové. Dle typu náplně je pak možné hasící přístroje dále rozdělit na ruční, pojízdné a přívěsné. Hasící přístroje mají tedy různé náplně, které záleží na druhu hořlavých látek. Existuje 5 tříd požáru - A, B, C, D a F.

 

Třída A se používá v případě hoření pevných látek hořících plamenem nebo žhnoutím. Třída B pomáhá uhasit kapalné látky a látky, které ohněm získávají kapalné skupenství. Hasící přístroje třídy C dostanou pod kontrolu plynné látky hořící plamenem, třída D se postará o lehké alkalické kovy a poslední třída F se používá na jedlé oleje.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Comeback božské Angeliny??
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies