GPS nebo stačí Android?

Ztratili jste se někdy poslední dobou na výletě? Ano? A jak to děláte, prosím vás? No jo, asi jste si zatím nepořídili žádné zařízení využívající GPS alias Globální Poziční Systém. Když už si ho teda budete kupovat, zamyslete se ale nejdřív nad tím, jestli se vám bude víc hodit samostatné GPSko nebo jestli náhodou nebude lepší stáhnout si GPS aplikaci do chytrého telefonu.

Záběr na vesmírnou stanici

Čo si tak predstavujeme pod pojmom GéPéEs

Zdroj: pandatron.czGPS je systém satelitů, které kontroluje americká armáda, ale zároveň umožňuje jejich civilní využití. Pomocí těchto satelitů, obklopujících celou planetu, je možné určit relativně přesně, kde na zemském povrchu se zrovna nacházíte, a to pomocí zeměpisných souřadnic sestávajících ze zemské délky (z východu na západ) a šířky (ze severu na jih). Slovo "relativně" je ovšem mnohem důležitější, než by se mohlo zdát. Zaprvé proto, že přesnost GPS je "pouze" v řádu desítek metrů, a zadruhé proto, že to celé stojí a padá na slavné Einsteinově teorii relativity. To zahrnuje dost složitou fyziku, tak můžete být rádi za ty chytré hlavy, které to všechno spočítají za vás. Vám bude stačit jenom zmáčknout pár tlačítek a hned se dozvíte, kde přesně se nacházíte. V lepším případě i kudy kam se můžete dostat. Do budoucna plánuje tentokrát pro změnu EU vypustit vlastní ještě lepší systém satelitů s názvem Galileo, a ten bude mít přesnost dokonce v řádu centimetrů. Takže nejen že už nezabloudíte, ale zároveň nebudete mít ani šanci se kdekoli na naší planetě schovat. Teď se tedy podívejme na to, jaká zařízení vám polohu řeknou.

 

Pořádné GPS se neztratí

Zdroj: sunspotworld.comToto základní provedení GPS je v podstatě starší než mobilní telefony, a co se za tu dobu změnilo, je leda tak rozlišení obrazovky a nějaké drobné přídavné funkce. Takové zařízení vám ukáže souřadnice a mapu místa, kde se nacházíte, nebo i jiných míst, kam se chcete dostat. Často to zároveň obnáší i elektronický kompas a různé způsoby navádění na cílové místo, dnes už obvykle namluvené. To všechno ale má i aplikace na stáhnutí do chytrých mobilních telefonů. Hlavní výhodou samostatných GPS přístrojů je beze sporu jejich odolnost. Obvykle jsou nepromokavé a odolné vůči vlivům počasí a prostředí (teploty a vlhkosti). Stejně tak mívají pevnější konstrukce, které je těžší mechanicky rozbít. Další výhodou je využívání normálních druhů baterií, které jsou relativně levné a také mohou mít mnohem větší výdrž než akumulátory mobilů, pokud to budete potřebovat. Nakonec taky mohou mít ještě přídavnou anténu pro zesílení signálu. GPS přístroje se tedy hodí hlavně těm z vás, kteří podnikají cesty daleko od civilizace a/nebo do značně nehostinného prostředí, případně do bojové oblasti. Uprostřed průšvihu vás zkrátka nezklamou.

 

Androidi taky umí pár triků

Zdroj: blog.telenav.comChytré telefony sice ztrácejí na výdrži ve všech ohledech, ale, no, jsou to chytré telefony. Umí mnohem víc věcí než GPSka a také mívají větší a barevnější displeje, stejně jako silnější procesory a lepší zvuk. Aplikace určující GPS, navigující nebo ukazující mapy určené pro takovéto telefony můžou být proto podstatně hezčí a sofistikovanější. Což určitě oceníte, alespoň tedy do chvíle, než vám dojde šťáva nebo telefon upadne do kaluže nebo na kámen. Pro lehčí turistiku by to ale nemělo být žádnou překážkou a také by mělo být v konečném důsledku levnější stáhnout si nějakou aplikaci než muset si koupit celý nový přístroj, i kdyby sám o sobě byl levnější než váš android. Telefon už tak nejspíš potřebujete pro spoustu jiných věcí a koupili byste si ho stejně. Zvažte prostě hlavně to, kam se hodláte vydat a jakým dopravním prostředkem, jaké je tam klima a místní počasí, příroda a obydlenost. Případně taky dosah mobilních sítí. Pro cestování do lokalit, kde je signál, bude chytrý telefon určitě lepší volbou. Ať už si ale koupíte jakýkoli přístroj nebo software a pojedete kamkoli, nezapomeňte si přečíst jeho manuál. I ten nejdražší superpočítač na planetě je vám totiž k ničemu, když ho neumíte správně používat. A na schopnosti zorientovat se v terénu může jednou záviset i váš život.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Vyberte si hudbu, která stojí za řeč
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies