Georges Best: první fotbalová star

Pelé ho označil za největšího hráče světa, patřil k ikonám 60. let stejně jako hippies, Beatles nebo sexuální revoluce. Charismatický irský útočník si podmanil nejen fotbalový svět. Už jenom jeho jméno Best - „nejlepší“ - ho předurčovalo k zářné kariéře. Ta se dostavila. A s ní i opojení ze slávy, peněz a mediálního kolotoče.

Snímek fotbalisty před plnou tribunou fotbalistů

Zaháčkování

„Asi jsem vám tady našel génia,“ hlásí jednoho dne léta Páně 1961 hledač talentů ze severoirského Belfastu do Manchesteru. Oním géniem byl tehdy 15letý George, syn z početné dělnické rodiny, jehož otec je mu zároveň trenérem a matka mu zemře v 55 letech na následky alkoholismu.

Šťastná symbióza

Už v roce 1963 se jako 17letý upisuje Manchesteru United, kde vydržel do roku 1974. Spojení to bylo šťastné pro oba. Hlavně z něj vzešlo 179 gólů a v roce 1968 i titul nejlepší evropský fotbalista roku. Nezapomenutelný je Bestův zápas v roce 1966 proti Benfice Lisabon, která byla považována ze neporazitelnou. Nejenže vstřelil dva góly, ale vysloužil si od portugalského tisku i přezdívku „pátý Beatle“. 1970 se mu povedl další skvělý kousek - dvojitý hattrick v zápase proti Northamptonu. V jediném zápase mu vstřelil šest gólů.

Bestmánie

blogspot.comGeorgovi to na hřišti šlapalo, jeho popularita kulminovala. Navíc byl hezoun, a to byl magnet nejenom pro ženské, kterých se George rozhodně nezříkal, ale i pro média. Objevuje se v reklamách, vydělává na svůj věk a dobu nekřesťanské prachy a bohatýrsky slaví. „Devadesát procent příjmů jsem utratil za pití, rychlý auta a ženský. Zbytek jsem rozfofroval,“ bilancuje ironicky na vrcholu své kariéry. George viděl sám sebe jako baviče. To dokazuje i další jeho známý výrok: „V roce 1969 jsem přestal s alkoholem a ženami. Bylo to nejhorších 20 minut mýho života.“ Jenže ostatním kolem něj už úsměv začínal tuhnout. Když v prestižní talk show opilecky brblá něco o pohlavním styku, nebaví se už ani jeho nejskalnější fanoušci. Trpí i jeho kariéra. Těžko říct, jestli za vynecháváním tréninků stojí atmosféra v klubu nebo jeho alkoholismus, ale v roce 1974 odehraje v Manchesteru United poslední zápas.

Americký sen i syn

Jedna fotbalová kapitola se sice uzavřela, ale George bez fotbalu nezůstal. Roku 1976 se po několika fotbalových epizodkách upisuje americkému fotbalu, do kterého v té době američtí manažeři nalákali pár zvučných jmen evropského fotbalu. Za velkou louží se mu líbí, pochvaluje si hlavně anonymitu, která mu v Evropě chyběla. Experimentuje i se soukromým životem. V Americe se oženil, a i když vztah s modelkou Angie skončil po šesti letech rozvodem, bonusem byl rozhodně syn Calum.

Konec kariéry

Po pěti letech se vrací z Ameriky do staré dobré Evropy, ale svou kariéru končí překvapivě roku 1983 u australských Brisbane Lions.

Pozdě, ale přece

V 80. a 90. letech je George už ve fotbalovém důchodu. Odešel do něj ve svých 37 letech. Pomalu se začíná zakulacovat, šedivět, ale v pití pořád neztrácí tah na branku. Paradoxem je, že částí těla, která dostávala během jeho fotbalové kariéry nejvíc zabrat, byla játra.

V roce 2002 podstoupil jejich transplantaci. Veřejnost i rodina, včetně druhé manželky Alex, kteří čekají, že odteď už bude George sekat latinu, zažívají zklamání. George nasává dál, prozření se nekoná. To přišlo až na smrtelné posteli v listopadu 2005, kdy vzkazuje světu: „Neumírejte jako já.“

Legenda, která nezapadla

George měl na sklonku života obavy, aby si ho lidé po jeho smrti nespojovali spíš s flaškou brandy než fotbalovou merunou. Zbytečně. George Best byl skvělý fotbalista. A ve fotbalovém nebi kope určitě první ligu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

SOUTĚŽ o parfém Calvin Klein ENCOUNTER
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies