Fotografování mobilním telefonem

Velkou konkurencí digitálních fotoaparátů jsou mobilní telefony. Fotoaparáty, které jsou již přímo součástí mobilních telefonů, byly dříve dodávány jako připojitelné příslušenství. O funkcích jako je zoom, samospoušť a pořízení videozáznamu více v článku.
Mobilní telefon značky Sony Ericsson Z710i 1
V dnešním světě moderních technologií se setkáváme stále s větším množství výběru digitálních fotoaparátů, velkou konkurencí jsou nyní i mobilní telefony, které svou kvalitou fotografií vytvářejí obrovskou konkurenci renomovaným výrobcům fotoaparátů.

Funkce "mobilního" fotoaparátu

Jeden z parametrů, který výrobce udává, je maximální rozlišení fotografie, kterou je možné pořídit pomocí snímacího čipu fotoaparátu. S většinou fotomobilů nemusí být fotografie pořizovány v maximálním rozlišení, je možné si volit i nižší varianty, které je možné nastavit.

Zoom, funkce makro, zářivé diody a noční vidění

Dražší typy telefonů nám umožňují takzvaný zoom, který nám dokáže vybranou scénu přiblížit či oddálit, u kterého je udávána hodnota počtu kroků přiblížení zoom. Standardní fotomobily mají pevné ohnisko objektivu nastaveno na snímání objektů od několika metrů na nekonečno, modernější telefony dokáží objekt automaticky zaostřit na jeho vzdálenost a fotografie jsou pak mnohem ostřejší a kvalitnější. Některé modely dokáží fotografovat i velmi blízké objekty, tato funkce je nazývána makro. Dnes již téměř všechny modely mobilních přístrojů s fotoaparátem jsou vybaveny vysoce zářivými diodami, které slouží v tomto případě jako blesk klasického fotoaparátu, který nám pomůže prosvítit prostor při snížené viditelnosti, bohužel je pro svou nízkou účinnost velmi omezen vzdáleností osvícení oproti klasickému fotoaparátu. V mnoha těchto přístrojích lze taktéž nastavit režim nočního vidění, kdy se fotoaparát snaží dopočítat možnost přisvícení daného objektu a zvýší tak citlivost objektivu. Negativem je ale v tomto případě velmi výrazný šum okolí. Samozřejmostí je možnost nastavení libovolných názvů pořízených fotografií, včetně jejich data pořízení a času, editace či uložení na paměťovou kartu.

Videozáznam jako jedna z funkcí mobilního telefonu

Jednou z dalších funkcí je i možnost pořízení videozáznamu, který bývá zpravidla ve formátu výrobce, který se tak chrání před možností zneužití autorských práv. Video ve fotoaparátu je taktéž omezeno rozlišením a maximální délkou pořízení záznamu. Zpravidla bývá nižší kvality než je tomu u fotografií. Často se setkáme i s možností využití různých uměleckých efektů vytvoření fotografie - v černobílém i v barevném inverzním režimu.

Samospoušť při focení mobilním telefonem

Na trhu je možné objevit i mobilní telefony, které dokáží využít i funkci samospouště, který nám umožní zachytit fotografovaný objekt s časovou prodlevou. Řada modernějších mobilních telefonů nám umožňuje i úpravu vlastních fotografií pomocí aplikace editování obrázků, která nám dovolí změny barev, velikosti i rozlišení fotografie. Závěrem k výběru daného přístroje, je potřeba zvážit, k čemu vlastně mobilní telefon potřebujeme, zda-li je to přístroj nutný k práci, používáme-li ho pouze k telefonování, nebo má být pouhým módním doplňkem či předmětem k zábavě.

Tip: Mobilní telefon s třímegapixelovým fotoaparátem

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Fenomén Nightwork
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies