Elektrická kola a koloběžky – ať nemusíte pěšky

Vývoj nejrůznějších vozítek je nezastavitelný. Samojezdící už jsou i jízdní kola a koloběžky. Prosadí se tato minivozítka v masovém měřítku?

Elektrické kolo jako skvělý pomocník

Nejrychlejší elektrické kolo jde na dračku

Vypadá jako obyčejné kolo, ale abyste se na něm dostali na druhou stranu města, šlapat nemusíte. Funguje totiž na elektřinu a zvládne až 40 km/h! Takovou novinku letos představila britská firma ETA. Zajímavý kříženec kola s motorkou je už nyní velmi populární v asijských zemích – především pak v Číně.

Na jedno nabití baterie ujedete asi 30 km. Cena se pohybuje okolo 60 tisíc, na druhé straně zase ušetříte za provoz vozítka. Bod k dobru lze také připsat za to, že v podstatě vůbec nezatěžujete životní prostředí.

U nás frčí elektrické koloběžky

U nás seženete nejen elektrická kola, ale i koloběžky, a to už od pouhých třech tisícovek. Například elektrická koloběžka Scooter váží 16 kg (včetně baterie), lze složit, má pohotovostní stojan i nastavitelná řídítka. Dosahuje sice maximální rychlosti pouhých 16 km/h – ale vlastními silami byste na koloběžce těžko ujeli více. Je vhodná pro transport na krátké vzdálenosti. Dojezd má podobný jako elektrické kolo – 32 km maximálně.

Některé typy elektrických koloběžek můžete řídit už od svých dvanácti let – ale co si budeme namlouvat - nošení 16 kg koloběžky do schodů či do tramvaje přeci jen není nic pro teenagery nebo křehké dívky.

Elektroběžky pro ochranu životního prostředí

V Austrálii se s pomocí elektrických koloběžek snaží rapidně snížit počet vozů ve velkoměstech. V rámci soutěže James Dyson Award byl vymyšlen projekt, kdy by základy pouličních lamp sloužily jako držáky i dobíječky koloběžek – kdokoliv by si pak vozítko mohl vypůjčit a vrátit třeba na druhém konci města. Zda se projekt stane skutečností, ukáže čas.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

5 nejoblíbenějších hitech hraček současnosti
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies