Doping - komu škodí více?

I vy se po nedávných a dalších dopingových aférách ptáte sami sebe, zda lze vrcholový sport považovat za čisté odvětví? Jsou vůbec výkony, které sportovci podávají dílem jejich, nebo dílem speciálních látek, které jim v tu chvíli kolují v žilách?

Fotografie startovní čáry

Doping nemizí

Podpůrné prostředky vždy ke sportu patřily, ale většinou se jednalo o přírodní látky, kterými si tehdejší atleti dodávali energii.

S vývojem sportu jako odvětví, ve kterém už nejde prvotně jen o to, předvést co nejlepší souhru svalů, ale rovnež i o slávu a především peníze, se z dopingu stala hrozba, která svůj prst vystrčí ve chvíli, kdy to nejméně čekáme. Naposledy se tak stalo u amerických sprinterů Marion Jonesové a Justina Gatlina.

Olympiáda poskvrněná dopingem

Byl to právě sprint na 100 m, který poprvé notně rozvířil nejen atletické kruhy v souvislosti s dopingovou aférou. V roce 1988 totiž slavně vyhrál nejkratší sprint na venkovní dráze Kanaďan Ben Johnson.

Za pár dnů se však z národního hrdiny stal podvodník, když ho usvědčil dopingový test z použití nedovolených látek. Všichni doufali, že exeplární potrestání kanadského sprintéra odradí další sportovce od těchto činů. Ale jak to vypadá, případ Johnson jakoby vše nastartoval.

Porušení antidopingových pravidel

Uveďme si ve stručnosti, co se skrývá pod tímto pojmem:

  • porušením je přítomnost nedovolené látky v těle sportovce
  • je lhostejné, zda se použitím zakázané látky výkon zvýšil, nedovolený je už pokus o užití
  • vyhnutí se odběru vzorku po závodě je rovněž trestáno
  • sportovec může být potrestán i za to, když odmítne test mimo soutěž a neposkytne údaje o svém pobytu
  • podvod přímo při odběru vzorků a jejich zpracování
  • držení a nakládání se zakázánými látkami
  • jiné podporování, navádění a rozšiřování dopingu a dopingových látek

Doping už nejsou jen steroidy

Anabolické stereoidy

Zmíněný Ben Johnson měl ve svém vzorku anabolické steroidy, které podporují výdrž a sílu. Většinou se jedná o testosteron. Obvyklý poměr těchto hormonů v moči je jedna k jedné. Použitím anabolických steroidů však může výrazně růst, jenom ve velice omezených případech má nedopující člověk více testosteronu.

EPO

Další druh dopingu, který se vyskytuje zejména mezi lyžaři - klasiky, je tzv. EPO, které reguluje tvorbu červených krvinek a dokáže výrazně prodloužit výdrž na větší vzdálenost. Tento prostředek je však velice nebezpečný pro lidské zdraví, protože krev je hustší a srdce musí enormně pracovat, aby to vše zvládlo.

Krevní doping

Funguje rovněž na základě zvyšování červených krvinek v oběhu. Ty se odeberou, zmrazí a poté vrátí do krve sportovce.

Lidský růstový hormon

Pomáhá podobně jako steroidy. Podporuje růst svalů a jejich regeneraci. Podezření z jeho užívání padlo na některé kluby v italské lize, kde se událo několik „zázračných” uzdravení svalových zranění.

Snadný sport, těžké stáří

Jak ukazují nejen případy bývalých československých sportovců, kteří se rovněž nedovoleně povzbuzovali, doping je sice lákavá výzva pro okamžité zvýšení výkonnosti, ale může rovněž v lidském organismu provést neočekávané reakce, které mohou mít doživotní následky.

Nedávný zátah při cyklistické Tour de France však dává tušit, že bojovníci proti dopingu už nestojí proti jednotlivcům, ale mnohdy proti velice důmyslně organizovaným skupinám.

Otázkou tak vlastně jen zůstává, zda budeme ještě takový sport tolerovat, či se od něj odvrátíme?

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Chtěli byste doma nymfu?
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies