DeLorean – jedinečný sen o budoucnosti

DeLorean DMC-12 je dodnes jedinečným a v mnoha ohledech nepřekonaným vozem. Přestože bylo vyrobeno necelých 9000 kusů, unikátní výtvor nechal v historii automobilismu stopu, kterou už nikdo nesmaže.
Detailní pohled na sportovní vůz DeLorean

DeLorean – auto zpopularizované filmem

Není moc lidí, kteří by neviděli známý sci-fi film Návrat do budoucnosti. Jeden geniální profesor (Dr. Emmet Brown) a jeden mladík jménem Marty McFly se v něm vydávají na cesty časem, aby srovnali jak svou budoucnost, tak svou minulost. A dělají to ve stroji, který profesor správně označí za stylový. Přivítejte automobil se značkou DMC – DeLorean!

DeLorean a jeho tvůrce

John Z. DeLorean patří dodnes v historii mezi nejdůležitější osobnosti automobilového průmyslu v USA. Vypracoval se téměř na vrchol, ale při snaze o jeho překonání upadl a pak už jen klouzal dolů. Do historie automobilových nadšenců se zapsal dvěma činy. Prvním bylo představení Pontiacu GTO (původně Pontiac Tempest), jenž je dodnes považován za prvního zástupce silných sportovních vozů (tzv. muscle cars). Druhým kouskem, taktéž povedeným, bohužel však nedotaženým do konce, bylo založení vlastní společnosti a výroba sportovního auta vlastní značky DeLorean DMC–12.

DeLorean a jeho unikátnost

Charakteristické znaky, aneb kdybyste ho náhodou nepoznali: První auto, které mělo uložený motor uprostřed a nezávislé zavěšení všech kol (…nuda?…), jedno z prvních aut s dveřmi otvíranými přímo nahoru (…standard…) a nerezová karoserie s odkrytým a nelakovým plechem (…cože?…). Byla vyrobena i série obložená zlatem. Vzhledem k téměř úplné nemožnosti oprav karoserie DeLorean předpokládal, že opravy budou probíhat přímo výměnou za nové díly.

DeLorean – chceme více!

Bohužel, DeLorean nevládl trhu netradičních aut dlouho. Přestože ze začátku dostal od Irské vlády finanční injekci na podporu nazaměstnanosti, která činila okolo 100 miliónů liber, výroba byla od začátku trochu pozadu a odbyt nešel, jak bylo předpokládáno. Ačkoliv si unikátní auto pořídila nejedna známá osobnost a pořadníky byly dlouhé, továrna prostě nedokázala udržet výrobu v optimálních mezích. To vedlo vrchního manažera k zoufálému činu.

DeLorean a jeho smutný konec

V roce 1983 byl John DeLorean zatčen v Los Angeles s kufrem plným kokainu, který se snažil prodat… Přestože byl poté propuštěn, Sisyfovi už kámen opět vyklouzl z rukou a valil se neodvratně zpátky z kopce dolů. Jedinečných DMC-12 bylo vyrobeno pouhých 8900 kusů. John DeLorean strávil většinu zbývajícího života obíháním různých soudů, především kvůli dluhům. Zemřel v roce 2005 ve věku osmdesáti let.

DeLorean a jeho sláva

Mezi vlastníky musíme zmínit například Patrika Swayze, Matthewa Reillyho či komentátora a baviče Johnnyho Carsona. Zahrál si v mnoha amerických filmech, u nás v jednoznačně nejznámějším Návratu do budoucnosti. Kamera tento vůz prostě miluje.

DeLorean a mrtev – ani náhodou!

Téměř každoročně pořádají nadšenci těchto futuristických vozů sjezdy na různých místech světa. Dokud žil, často se na nich objevil i sám tvůrce. Pořádají se veřejné jízdy a fanoušci DMC na automobil na svých webech a diskuzích nedají dopustit. Dokonce se objevují zprávy, že by se v USA mohla obnovit i výroba. John DeLorean je možná mrtev, ale jeho sen žije dál.

Více o AUTOMOTO přímo v rubrice ZDE

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Uvažujete o povzbuzováku v podobě viagry?
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies