Cybersquatting

Svět Internetu bojuje s novým nešvarem – cybersquattingem. Cybersquatteři parazitují na slavných jménech či doménách ve snaze zvýšit svůj zisk. Zjistěte, jak proti těmto podvodníčkům bojovat.

Fotografie muže při cybersquattingu

Co je a jak funguje cybersquatting

Cybersquatting je v podstatě registrace domény shodné nebo podobné s obchodní firmou či ochrannou známkou jiné osoby za účelem majetkového prospěchu či konkurenčního boje.

Doména přitom nemusí být jeho uživatelem vůbec využívána, slouží třeba jen k tomu, aby byla záhy poškozované firmě za nemalou částku prodána. Častější je ale snaha prodeje výrobků přes e-shopy, kdy dotyčný používá podobné obchodní jméno či název výrobku a doufá, že se uživatelé jednoduše spletou (např. Adidaas).

Zloději domén u nás a ve světě

V posledních letech touto formou parazituje na pověsti známých firem stále více spekulantů. Stěžují si nejen společnosti z oblasti farmacie, bankovnictví či maloobchodu. Obětí cybersquattingu se stávají i celebrity. Možná právě proto nejvíce stížností pochází z USA.

U nás je známým případem spor o doménu ceskapojistovna.cz. Česká pojišťovna má na tento název ochrannou známku, nebylo tedy možné, aby jej používal ještě někdo jiný. Soud dal pojišťovně samozřejmě za pravdu.

Ochrana před cybersquattingem

Nejúčinnější ochranou proti cybersquattingu je dlouhodobá prezentace správné webové adresy. Je také třeba včas zaregistrovat ochrannou známku a doménu obsadit.

V případě, že cybersquatter není schopen se s vámi po dobrém dohodnout, nebojte se poradit se svým právníkem a případně podstoupit věc k soudu. Konkrétní zákonná úprava pro cybersquatting u nás bohužel chybí, lze ale aplikovat obecné právní předpisy týkající se ochranných známek, ochrany osobnosti nebo i nekalé soutěže.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Rugby – sport pro drsňáky
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies