Čtení myšlenek realitou

Víte, co si už teď můžete koupit? Ovládání počítačových programů pouze za pomocí síly vaší mysli. Tímhle tempem si brzo Harry Potter bude přát, aby nebyl kouzelník, ale radši mudla. Technomagii holt patří budoucnost.

Zdroj: simonjstuart.com

V mozku se to vlní

Zdroj: uniteunderfreedom.comPokud nejste jako Fry z Futuramy, pak nejspíš kromě delta vln máte v mozku a i vlny alfa a beta. Různé vlny odpovídají různým stavům mysli a hlavně - dají se měřit. Stejně tak se dají měřit i jiné procesy v mozku, průtok krve v různých částech mozku nebo elektrická aktivita. Normálně se používají různé sondovací metody jako magnetická rezonance nebo CT k diagnóze mozkových onemocnění, jestli tam není něco, co tam nemá být, nebo jestli naopak nechybí nějaká aktivita. Když se to ale dostatečně vytuní a dosáhne to dost vysokého rozlišení, dá se vysledovat v určitém smyslu i to, jestli myslíte spíš na jednu věc, nebo na jinou. A když už se dají rozlišovat takové obecné myšlenky, proč to nepoužít jako ovladač pro počítač Jako třeba Emotiv EPOC, který je na obrázku v úvodu článku a který už je k dostání na pultech obchodů. Ještě to sice není kdovíjak úžasně přesné, ale pokud to chvíli cvičíte a naučíte to rozlišovat mezi nějakými vašimi specifickými myšlenkami, pak se to dá použít třeba na pohyb v prostoru nebo na zmáčknutí smyšleného tlačítka. To neznamená, že pro pohyb dopředu byste museli myslet zrovna na pohyb dopředu, spíš si vyberete třeba část těla a na tu se soustředíte. Myšlení na nohy pak můžete přiřadit třeba pohyb dopředu a myšlení na ruce třeba pohyb do strany. Potom už je to jen na vaší schopnosti se soustředit.

 

Výzkum rychlostí myšlenky

Zdroj: guile3d.comK čemu to ale prakticky je Kromě toho, že to je děsně cool. Divili byste se, kolik dobra to může napáchat, a to hlavně pro tělesně postižené lidi. Představte si invalidní vozík ovládaný myšlenkami nebo kompletní počítačové rozhraní ovládané jen myslí. Potom i člověk s totálně paralyzovaným tělem nebo jenom torzem může ovládat jakýkoli stroj. Dejte ho do kompletního robotického exoskeletonu a sám zvládne úplně všechno. Pravděpodobně včetně bojování v třetí světové válce. Takové rozhraní už bude tak drsné, že i nepostižení lidé budou v některých případech raději používat myšlenkami ovládané robotické protézy, než svoje vlastní nedomrlé biologické končetiny. A ovládání strojů myšlenkou není jediná větev již probíhajícího výzkumu. Dokonce to není ani jediná větev, která již slavila jisté úspěchy. Někteří vědci se zaměřili na čtení myšlenek v trochu konkrétnějším smyslu - na čtení obrazů v hlavě a představovaných slov (zvuků). Obrazy a zvuky v naší mysli se opravdu budou dát přehrávat i na obrazovce nebo v reprácích, protože myslet si něco a opravdu něco dělat (nebo vidět, nebo slyšet, nebo jakkoli cítit) je z hlediska mozkové aktivity úplně to samé. Myšlení na běhání a běhání je pro mozek to samé. Když si představujete mluvení, hýbou se vám hlasivky a dýcháte do toho správně. Tělo a mysl na mnoha úrovních opravdu jedno jsou.

 

Telepatie za dveřmi

Zdroj: alpenuni.blogspot.comA když už budeme schopní zobrazit, co máme na mysli, tak, aby to mohl vidět kdokoli jiný na obrazovce, proč mu to rovnou neposlat do mozku. To už ale přece jen začíná být trochu nebezpečné - jednosměrné pasivní sledování mozku žádnou škodu na mozku pravděpodobně nenapáchá (pokud to tedy mozek neozařuje nějakou radiací). Kdybychom ale jako v Matrixu napojili mozek přímo na počítač s tím, že počítač může promítnout něco do mozku, pak bychom se asi s "realitou" opravdu mohli rozloučit. O ovládání lidí ani nemluvě - ovládání částí těla nebo tělesných funkcí pomocí implantátů už ostatně taky začínáme zvládat teď. V momentě, kdyby ani nebyl potřeba implantát, nýbrž pouhý "download", možnost zneužití takové technologiie (nebo katastrofického selhání) by byla obrovská. Představte si, že byste takhle chytili třeba "počítačový" virus do hlavy, který by přepsal vaši osobnost. Není to zrovna příjemná představa. To je potom otázka, jestli by výhody převážily rizika - výhody jako matrixovské učení během vteřin nebo opravdová telepatie mezi lidmi. Nejdřív asi budeme muset zapracovat na naší lidskosti - inteligenci, soucitu a vzájemné toleranci. V konečném důsledku naší technologické evoluce ovšem takový bod nevyhnutelně nastane - kdy každý jednotlivec bude mít moc zničit celý druh. Jako třeba jedna naše buňka může rakovinným bujením zabít celého člověka. Atomovými zbraněmi to začalo, internet byl další krok a teď tohle, čtení myšlenek. Jaká to úžasná a děsivá budoucnost nás čeká.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Christina Aguilera ft. Cher aneb Hříšný tanec 3
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies