Co vydrží lidé

Hranice lidských možností se neustále posouvají. Někdy je lidé posunou až na těžko uvěřitelnou úroveň. Ne vždy tak činí jen pro dobrý pocit z překonání sebe sama. Někdy nemá jinou možnost. Jde o boj o holý život.

Fotografie zachycující závodníky při běžeckém závodě

Beze spánku

Jedenáct dní nespal sedmnáctiletý americký student Randy Gardner a vytvořil tak světový rekord. Pomáhali mu přátelé, kteří je všelijak bavili a studené sprchy. V posledních dnech však nedokázal vykonávat ani nejjednodušší úkony a dostavily se i halucinace. Jakmile tento rekord pokořil, spal nepřetržitě čtrnáct hodin.

 

 

Horolezci

Za šílence byli považování Reinhold Messner a Peter Habeler, kteří v roce 1978 zdolali Mount Everest bez kyslíkových přístrojů. Atmosféra je na vrcholu Everestu tak řídká, že horolezcům hrozilo v důsledku špatného okysličení i poškození mozku. Nicméně oba výstup přežili ve zdraví.

 

Maraton

Řecký vojín Feidippides v roce 490 př. n. l. přinesl zprávu o vítězné bitvě Řeků nad Peršany z Marathonu do Atén. l. Během dvou dnů údajně uběhl 240 kilometrů. Není divu, že zemřel na vyčerpání. Podle města, kam vojín naposledy doběhl, byly závody v silničním běhu nazvány maraton.

 

 

Deset týdnů na moři

Na vlnách moře prožil přes deset týdnů Steven Callahan. Jeho jachta se převrátila v Atlantském oceánu a on se zachránil ve člunu, do kterého mu však celou dobu tekla voda. Živil se rybami a navigaci si vyrobil z propisovacích tužek. Přežil dehydrataci, hladovění i útoky žraloků. Našli ho přesně po 76 dnech.

 

 

22 let samotky

Jawar Amer Sajád, irácký disident, se skrýval před Saddámovými policisty 22 let. Měl ve svém domě vyrobený miniaturní úkryt z falešné zdi a opustil jej za celou dobu jen dvakrát, když musel zeď opravit. V úkrytu ústila studna, ze které čerpal vodu. Jídlo mu dodávala tajným otvorem matka. Život za zdí trávil od svých 27 let. Když opět vyšel do světa, bylo mu 49 let.

 

 

Více než 700 nehod

prožil v různých automobilech muž jménem Rusty Hights. Je totiž ředitelem Institutu pro bezpečnost srážek. Provádí rekonstrukce dopravních nehod, k nimž by mohlo dojít. Většinou se na takové imitace používají testovací panáci. Rusty se však dobrovolně nechává používat jako živá návnada. Ve většině srážek byla rychlost dopravního prostředku 85 kilometrů v hodině.

 

 

162 metrů pod vodou

je rekord ve volném potápění bez kyslíku. Löic Leferme se do tak úctyhodné hloubky dokázal dostat na jedno nadechnutí. K pomoci mu sloužilo jen kovového vozítko. V takové hloubce podle odborníků tlak vody stlačí plíce do velikosti pěsti. Plíce potápěčů jsou pro takové úkony zásobeny velkým množstvím krve, které je zachrání před kolapsem.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Připravte se na letošní festivaly – Techno a trance
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies