Co to jsou noční můry a proč jsou sny důležité

Bylo by krásné večer zalehnout do duchen a nechat si zdát o projížďkách v kabrioletu, dlouhonohých blondýnách a vášnivém sexu na vyhřátých plážích. Místo toho nám naše nevědomí, ten prevít, občas naservíruje sny, které jsou příjemné asi jako bodlák ve vlněné ponožce. Můžeme ovlivnit, jestli ve snu budeme líbat Megan Fox nebo tlustou a umaštěnou sousedku odnaproti? Dá se naše nevědomí nějak oblafnout?

wordpress.com

Tajemství snů

exdisciplesleblog.unblog.frStále není vyřešeno, ačkoli sny lidi fascinují odnepaměti. A to se jim věnovali i takoví machři, jako byli pánové Freud a Jung.

Někdy se sny jeví jako pěkný mišmaš. Psychologové ale tvrdí, že jen odrážejí naše nevědomí, které se vědomé složce osobnosti snaží předat nějaké sdělení. Toto sdělení má podobu symbolických obrazů a ty je třeba dešifrovat, takže stačí oprášit snář po babičce. Až 65 % snů je nepříjemných (strašidelných, smutných, rozčilujících), takže v noci žádný velký relax nečekejte.

Freude, Freude, na tebe vždy dojde

Slavný Sigmund tvrdil, že existují city, touhy či přání, které ovlivňují naše konání, aniž si to uvědomujeme. Tyto popudy sídlí v nevědomí, které neovlivňuje jen naše chování, ale proniká i do našich snů. Nenávist, žárlivost, sexuální touhy, osobní ambice a podobně se zrcadlí v našich snech, protože za bdělého vědomí jsou potlačovány jako společensky nepřijatelné.

cinefantastiqueonline.comVýznam snů

Sny nám pomáhají strávit problémy z právě uplynulého dne, odrážejí se v nich naše problémy, obavy, i naděje. Znepokojivý sen nám naznačuje, že jsme se ocitli v situaci, která se vymkla naší kontrole. Symboly ukryté ve snech nám poskytují jejich vysvětlení a řešení.

Notýsek na nočním stolku!

Každý normální člověk má za noc 8 až 10 snů. Jestli se je chcete pokusit rozluštit, musíte si je hned po probuzení zapsat, protože většina z nás je okamžitě zapomene.

Snové motivy

blogspot.comNejčastěji se ve spánku objevuje motiv létání, padání, stoupání do schodů, jízdy do kopce, jízdy vlakem, autem, autobusem. Běžné jsou i sny o smrti, nahotě, svatbě, plavání a tonutí (samé veselé věci). Tyhle motivy mají prakticky u všech lidí stejný význam.

Převládá černobílá

Podle výzkumů je pouze necelých 30 % snů barevných. A když už se nějaká ta barva objeví, nejčastěji je to zelená nebo červená. Barevné sny vnímáme jako pozitivnější. Ale pozor, jestli nesnášíte zelenou a vaše nevědomí vám ji přesto narve do snu, znamená to, budete tento sen vnímat jako nepříjemný a negativní.

Předpovídají budoucnost

V tom je právě těžké se vyznat, protože sny nejsou zakotveny v časoprostoru, nerozlišují přítomnost, minulost ani budoucnost. Většina vědců je k této možnosti skeptická, a když něco „vyjde“, přičítají to náhodě – mezi miliardami snů, které se lidem zdají, se určitě najde jeden nebo i několik, který se shodne s budoucími událostmi.

Tzv. předvídavý sen

humoristique.infoPodle některých psychologů naše nevědomí ví (lépe než my sami), co se nám má přihodit, takže na tuhle možnost se tváří poměrně vstřícně.

Sex ve snu

Může být naznačen nepřímo, třeba tancem, létáním vzduchem nebo jízdou na koni. Všímejte si, s kým tančíte - vaše nevědomí vám dává najevo, že tahle osoba je vaším sexuálním favoritem. Tančí s vámi dotyčná dychtivě a vášnivě Nebo se odtahuje a je jak leklá ryba To vše vypovídá o jejích citech k vám.

Otevřené sexuální sny napovídají, že vám tato aktivita v reálném životě chybí. Neděste se snů s homosexuální nebo třeba zoofilní tematikou, rozhodně je nechápejte doslovně. Homosexuální sex může být signálem, abyste sami sobě věnovali větší péči.

Noční můry

collegebound.netTřes, studený pot, probuzení…Zkuste s nimi bojovat. Začneme prevencí:

Před odchodem do postele byste se neměli přejídat, organismus zatížený trávením se vám může pomstít noční můrou. Nedoporučuje se ani užívání prášků na spaní, hlavně dlouhodobě. Po jejich vysazení se můžou objevit noční můry. Další možnou příčinou je strach – přes den se ho vědomě snažíme pohřbít v hlubinách nevědomí, v noci ale vyplyne na povrch. Před spaním si nepřipouštějte negativní myšlenky, místo po hororu sáhněte po Čtyřlístku nebo Playboyi (ale aby se vám to nepomotalo a ve snech vám neběhala nahatá Fifinka). Symboly, které se v nočních můrách opakují, jsou všechny problémy, kterých se bojíte, a vaše negativní vlastnosti, se kterými se musíte vyrovnat. Před spaním si opakujte, že nechcete mít žádnou noční můru a pokud přece jen přijde, jste připraveni se s ní utkat. Můry se leknou a dají vám pokoj.

A ještě jednou Freud

Ve svém psychoanalytickém učení tvrdí, že "člověk, který snil, přesto ví, co jeho sen znamená, jenomže neví, že to ví, a myslí si proto, že to neví". Tož asi tak. Teď si to nějak přeberte. Hlavně u toho neusněte - noční můra namíchaná z kombinace Freuda, Junga a Samuraje není žádný čajíček!

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

I věda může být populární
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies