Co je to vlastně ta „romantika“?

Jsme my muži opravdu jenom bezcitní cynikové, kteří využívají ženského citu pro romantická gesta pouze za účelem toho, aby je dostali do postele? Nebo je pravda někde trochu jinde?

Animace romantické dvojice sedící na pláži

Dvoření není samozřejmost

Zdroj: tayci.tripod.com

Možná by nebylo na škodu začít opět tím, kde se tahle myšlenka „romantiky“ vůbec vzala. Stejně jako u pohádek v podstatě můžeme poděkovat hlavně křesťanství a středověku, ideálu rytířství a bardům. Model vztahu, kdy muž i žena jsou na stejné úrovni a oba mají svobodu volby při výběru partnera, který je nutným předpokladem pro situaci, kdy se muž z úcty k ženě snaží získat její srdce, ani zdaleka není světově nebo historicky univerzální – v původním matriarchátu na to nebyl jednotlivý muž dost důležitý, stejně jako v mnohých arabských nebo asijských kulturách nemá žena svobodu rozhodnout se, protože má de facto status zboží a manželství jsou domlouvána rodinami. Křesťanství jako první představilo myšlenku rovnosti všech lidí před Bohem (což vedlo nakonec i k zrovnoprávnění žen, nakolik to dnes vypadá, že křesťané ženstvím pohrdají) a postavilo ideje čistoty, svobody a lásky nad světskou moc a s ní spojené „nízké“ čili „hříšné“ popudy. Na základě estetiky a nostalgie spojené s touhle feudální idylou (alespoň jak vypadala v písních s odstupem staletí) se pak tyto myšlenky vrátily právě v období romantismu a pak pevně zakořenily v západní kultuře.

 

Od písně k dárku a od hvězd k paláci

Zdroj: hiren.infoTeď bychom si mohli udělat takový menší myšlenkový experiment – schválně, když už tedy víme, že by u romantiky mělo jít o čistou lásku, úctu, estetiku a umění, zamyslete se nad tím, jak často po vás vaše družky chtějí písně, básně, vlastnoručně natrhané květiny nebo jiná estetická nebo umělecká gesta, a jak často po vás chtějí pugét růží, bonboniéru nebo šperky. A nejen jak často to očekávají, ale i jak daleko myslíte, že jste se nebo byste se dostali u vašich milovaných s básní, a jak daleko byste se dostali s novým autem A můžeme pokračovat ještě o kus dál – potěšil by vaši lásku víc piknik na rozkvetlé louce pod širým nebem, nebo večeře v luxusní restauraci, stanování v parku, nebo dovolená v turistickém středisku na Kanárech Přiznávám, že je možné, abyste pokaždé upřímně zvolil první z možností, ale potom věřte tomu, že jste velmi, velmi šťastný muž. Rozdíl mezi každou první a každou druhou možností totiž tkví v tom, že i když každé romantické gesto je pro ženu lepší než žádné romantické gesto, to dražší skoro vždy trumfne to levnější. A tomu se neříká romantismus, to už je něco úplně jiného – pragmatismus, a ten je cynický až na půdu.

 

Být romantikem je dřina

Zdroj: prozeny.blesk.czAno, samozřejmě, i mezi muži se najde spousta pragmatiků a cyniků. Ale víte, jak ti se poznají Poznají se velmi snadno – romantická gesta téměř vůbec nedělají, prostě si to, co chtějí, bez obalu berou, vyměňují nebo kupují. Stejně jako skoro každá normální žena. Kdo složil podstatnou většinu symfonií a ty nejlepší z nich Kdo napsal podstatnou většinu básní a ty nejlepší z nich Kdo… Prostě si to vztáhněte na všechny umělecké žánry, stejně jako na vědu a filozofii, a odpověď bude vždy stejná. Ano, v každém odvětví lidské činnosti byly i významné ženy, ale v těch potenciálně romantických jich bylo relativně velmi málo a často na úkor jejich ženskosti.  Romantika je tvůrčí záležitost – kdyby ji měli všichni jen pasivně přijímat nebo „trpět“, žádná by neexistovala. Romantika alias cokoli mezi respektováním a uctíváním milované osoby je něco, čím je postižena většina mužů, nikoli žen. Ženy rády dostávají dárky a jsou rády, když je někdo hýčká a když na nich někomu záleží. Muži také mají tyto věci rádi, a je to ostatně veskrze lidské, ale krom toho muži také často rádi dávají dárky a hýčkají ženy, na kterých jim záleží. Možná s přáním opětování citů, ale většinou ne s očekáváním protislužby, kterou by pak nějak vymáhali nebo si nárokovali. Ostatně nejúderněji ten rozdíl mezi pohlavími vystihuje to, jaký má pro pravého romantika každá pragmatická žena termín – budižkničemu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Dnešní "zbraně budoucnosti"
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies