Chcete si zlepšit paměť?

Už vás nebaví, psát si všechny důležité věci na papírky, které se vám pak povalují po celém bytě či v práci? Zkuste ji tedy pravidelně procvičovat, tím ji posílíte a budete tak schopni udržet více informací. Vyžaduje to ovšem notnou dávku trpělivosti, protože se vám paměť bohužel nezlepší ze dne na den.

Chcete si zlepšit paměť?

 

Každý občas na něco zapomene. Ať už zapomene něco koupit či se nedostaví na pracovní schůzku. Někdy nás prostě paměť zklame a právě v takových chvílích nám pak dochází, že se bez ní opravdu neobejdeme. Někteří si píšou poznámky na barevné papírky, do diáře či do mobilu, ale najdou se i chvíle, kdy nemáme po ruce ani papír s prupiskou a ani mobil.

 

Úplně nejlepší na tom všem je, že i když si to někde poznamenáte, kdo vám pak zaručí, že si ten papírek či mobil nezapomenete vzít s sebou? A představte si, že z původního jednoho papírku vám přibude dalších 50. Pak už se v nich 100% nevyznáte a vytvoříte tím jen větší chaos.

 

Proč vlastně zapomínáme?

 

Proces zapomínání je zcela přirozený. Může za to rozpad pamětních stop či porucha paměti. Než zapomínání zcela odsoudíte, že je nežádoucí, zamyslete se nad tím chvíli. Kdybychom si chtěli uchovat veškeré informace, došlo by k přehlcení mozkové kapacity. 

 

Některé informace, které se nepokoušíme nijak utužovat (oživovat), zapomínáme kvůli postupného ochabování. Mozek takové informace považuje za již nezbytné a proto se jich po určité době zbaví, aby uvolnil místo novým podnětům. Ale někdy zapomínáme i účelně, když chceme vytěsnit něco špatného, co se nám přihodilo.

 

Máme pro vás několik skvělých rad, jak svou paměť udržíte “fit”

 

  • Začněte stimulovat svůj mozek občas něčím novým. Zkuste se třeba učit cizí jazyk nebo si najděte něco jiného, v čem se můžete zlepšit. Nikdy totiž nevíte, kdy se vám to může hodit.
  • Trénujte svůj mozek pomocí her, ale zaměřte se na takové, které pomáhají zlepšovat koncentraci a paměť. Takže můžete zkoušet hrát pexeso, šachy, karty a další podobné hry.
  • Křížovky, sudoku, osmisměrky a jiné hlavolamy vám také pomohou udržet vaši paměť v pohotovosti.
  • Pokud chcete mít dobrou paměť, měli byste vědět, že bez dlouhého a kvalitního spánku se určitě neobejdete.
  • Musíte také respektovat svůj biorytmus. Někomu se nové věci učí lépe ráno a jinému zase večer.
  • Nepodceňujte ani sílu vhodných potravinových doplňků. Patří tu nejen kofeinové a povzbuzující nápoje, ale i tzv. chytré drogy, které jsou volně dostupné. Mezi ty nejznámější patří samozřejmě gingko biloba, žen-šen a lecitin.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Google +1 aneb jak se vám líbí
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies