Cesta kolem světa - Thajsko

Thajsko má více jak 2 500 km dlouhé pobřeží. Díky obrovskému rozpětí země od severu na jih má Thajsko jedno z nejrozmanitějších klimat Asie. Na západě omývá pobřeží Andamanské moře a na východě Thajský záliv. Známá je podoba Thajska s hlavou slona.

Fotografrie ženy na pláži v Thajsku

Thajsko - vypravte se na dobrodružnou cestu

Thajsko je země s rozlohou 513 115 km2, velikostí je podobné Francii. Leží mezi 6. a 21. stupněm severní šířky a 97. a 106. stupněm východní zeměpisné délky. Na západě sousedí s Barmou (1 800 km), na severovýchodě s Laosem (1 754 km), na východě s Kambodžou (803 km), na jihu s Malajsií (506 km). Thajsko má více jak 2 500 km dlouhé pobřeží. Na západě omývá pobřeží Andamanské moře a na východě Thajský záliv. Známá je podoba Thajska s hlavou slona. Díky obrovskému rozpětí země od severu na jih má Thajsko jedno z nejrozmanitějších klimat jihovýchodní Asie.

Thajsko - základní informace

Oficiální název:

Thajské království (Kingdom of Thailand)

Hlavní město:

Bangkok (Krung Thep - Město andělů)

Počet obyvatel:

64265276

Hustota zalidnění:

120 lidí na km2

Státní zřízení:

konstituční monarchie s dvoukomorovým parlamentem

Měna:

bath (THB) = 100 stangů

Úřední jazyk:

thajština

Podnebí v Thajsku

Thajské podnebí je tropické, s vysokými teplotami i vlhkostí a vlivem monzunů. Duben a květen jsou měsíce s nejvyšími teplotami v roce, dosahující v průměru 35-36 stupňů. V červnu začíná Jihozápadní Monzun, který přináší deštnou sezónu přibližně až do konce září. I v období deštné sezóny, je podnebí vhodné pro turismus. Velmi často se srážky vyskytují jen na krátký čas (hodinu) nebo přes noc. Ideálním časem pro návštěvu Thajska, zvláště pak přímořských destinací, je období od listopadu do konce února i déle kdy jsou teploty na příjemné úrovni pro návštěvníky ze střední Evropy a srážky minimální.

Thajský Bangkok

Bangkok je směsicí luxusních drahých domů, residencí, tržišť, rušné dopravy, krásných buddhistických chrámů, které vyzařují klid a pohodu. Bangkok, město staré přes 200 let, je nejvýznamnější metropolí jihovýchodní Asie. Celá historie Bangkoku je spojena s dynastií Chakri, která vládne dodnes.

Pattaya - známé thajské letovisko

Vyhlášené letovisko v sousedství hlavního města země, Bangkoku. Nenabízí příliš mnoho pamětihodností, ale dlouhé čisté pláže roubené věčně zelenými palmami, azurové moře jen lehce zvlněné příjemným mořským větrem a fantastické korálové útesy, kolem nichž se to hemží pestrobarevnými rybkami, želvami a dalšími obyvateli podmořského světa.

Staré královské město

Tvoří historické srdce města. Najdete zde velké množství nádherných originálních historických staveb a chrámů. Dříve známé také pod názvem Rattanakosin, bylo centrem nového města založeného králem Ramou I. Ve starém městě najdete takové klenoty, jako je Královský palác, uvnitř něhož stojí Wat Phra Kaeo se Smaragdovým Buddhou, dále Wat Pho, jeden z nejstarších chrámů ve městě, Sanam Luang – Pláň pramene, Národní muzeum nebo chrámy Wat Mahathat, Wat Bowonniwet a další pamětihodnosti.

Přírodní památky Thajska

Ačkoliv je Thajsko zemí s překrásnou a bohatou faunou a flórou, přesto zde vzniklo 79 národních parků, 89 chráněných oblastí a 35 lesních rezervací. Ze 79 parků jich je 18 mořských, které chrání pobřežní, ostrovní a mořské oblasti. V dnešní době pokrývají parky 13% území země. Parky začaly vznikat kolem roku 1960. Většina z nich je velice snadno přístupná a mají nízké vstupné, okolo 15 – 25 ThB. Proto, abyste pochopili thajskou geografii a přírodní historii, je návštěva alespoň jednoho parku nezbytná.

Thajská kuchyně - velmi chutná a také zdravá

Thajské jídlo je světově proslulé a snad nikdo by neměl opouštět zemi bez toho, aby ochutnal některou thajskou specialitu. Thajci svoji kuchyni milují a jídlo je pro ně malý obřad. Je to pastva nejen pro oči, ale i pro žaludek. Thajci rádi používají pepř, bazalku, zeleninu, arašídy, koriandr, kokosové mléko, citrónou šťávu, tamaryšek, citrónovou šťávu nebo rybí omáčku – náam plaa, vyrobenou z ančoviček, a další řadu exotických surovin.

 

Thajské jídlo je většinou podáváno s velkým množstvím různých omáček a dresinků. Je to například phrík bon – pasta z červeného pepře, thúa bon – pasta z arašídů, ocet s plátky chilly – náam som Phrík, rybí omáčka s chilli – náam plaa phrík nebo velmi ostrá oranžovočervená omáčka zvaná náam phrík sii raachaa.

Vaření jako umělecké řemeslo

Mnoho návštěvníků Thajska je fascinováno nádherně vyřezávaným ovocem a zeleninou, které zdobí většinu thajských jídel. Zdejší umělci vytvoří například z jarní cibulky krásný střapec nebo chryzantému, z mrkve a chilli překrásné květiny a rajčata jako kouzlem přemění v růže. Toto umění bylo velmi pečlivě střeženo a používalo se jen na královském dvoře.

Plovoucí trh – Damnoen Saduak

Podívejte se při své cestě do Thajska alespoň na jeden z plovoucích trhů, nejnavštěvovanější je Damnoen Saduak. Uvidíte zde stovky malebných dřevěných loděk naplněných ovocem, květinami a jídlem.

Oblast zvaná Zlatý trojuhelník

Nejsevernější část Thajska patří do oblasti přezdívané Zlatý trojúhelník - dříve jedné z hlavních oblastí výroby opia na světě. Tuto neslavnou etapu historie tu dnes již připomíná jen maličké Muzeum opia.

Historické památky Thajska - Wat Phra Kaeo

Wat Phra Kaeo je umístěn v severovýchodním rohu komplexu Královského paláce a jedná se o nejvýznamnější chrám v zemi. Byl postaven brzy po nástupu krále Ramy I. na trůn. Wat Phra Kaeo, v překladu Chrám Smaragdového Buddhy představuje jednu z nejúžasnějších staveb Thajska. Jedná se o soubor budov zdobených zlatem, lakovanými barevnými dlaždicemi, vykládanými okny a dveřmi. Právě v tomto komplexu je uložen nejposvátnější symbol Thajska – Smaragdový Buddha.

Jeskyně Phu Khao a ležící Buddha

Ležící Buddha se nachází v Ban Na Sinuan, Tambon Non Sila, 6 km ze Sahassakhanu. Jeskyně Phu Khao byla dříve důležitým náboženským místem, ale nyní je zde jen malý chrám s ležícím Buddhou. Ten je odlišný od obecné zvyklosti, tím že leží na levém boku namísto tradičně na pravém (další takový je např. v chrámu Wat Pa Pradu v provincii Rayong). Legenda říká, že tento ležící Buddha byl vytvořen v letech 1300 - 1500 a je obecně ctěný venkovany.

Památník královny Sunantha

Je mramorový obelisk, do kterého nechal král Chulalongkorn uložit popel své oblíbené manželky, královny Sunantha Kumariratan, která tragicky zahynula v roce 1881. Tehdy si jednadvacetiletá královna očekávající potomka vyjela na loďce, ta se nešťastnou náhodou převrátila a královna se utopila.

Thajsko - automobilový průmysl

Automobilový průmysl je dnes pro Thajsko klíčovým odvětvím. Výroba automobilů v současné době tvoří 16% thajského průmyslu a zaměstnává 8% obyvatel. Thajská vláda proto rozvoj automobilového průmyslu velmi podporuje a její strategie nazvaná „Thailand - Detroit of Asia” předpokládá výstavbu nových montážních závodů s cílem dosáhnout v roce 2010 domácí produkce ve výši 2 mil. vozidel ročně. Tento objem produkce by Thajsko posunul mezi 9. největších světových automobilových výrobců.

Proslulé thajské masáže

Thajské masáže lze rozdělit do dvou základních skupin:

  • Tradiční thajská masáž je založena na komplexním protahování problematických partií a na stlačování bodů podporujících tok energie v těle. Díky tomu uvolňuje napětí ve svalech a šlachách a pomáhá k revitalizaci celého těla. Masáž se doporučuje zejména lidem se sedavým zaměstnáním, kterým pomůže ulevit například od bolestí zad a krku, a také aktivním sportovcům, kteří svaly každodenně namáhají.
  • Thajská meridiánová masáž naproti tomu pracuje především s akupunkturními drahami (meridiány) a má výrazně pozitivní účinek na kompletní energetickou rovnováhu. Meridiánové masáže jsou účinným prostředkem k vyléčení širokého spektra zdravotních potíží od bolestí hlavy přes dýchací a srdeční potíže až kupříkladu k artritidě kolenních kloubů.

Thajsko – zajímavosti

  • Siamské kočky pocházejí z Thajska. Dříve se jim také říkalo Siam.
  • Thajsko se stalo největším vývozcem konzervovaného ananasu na světě, okolo 50% produkce se vyváží do USA.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Pravda o Amy Winehouse
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies