Český slavík - ve zlaté voliéře

Český slavík dříve Zlatý slavík patří k české pop music už od šedesátých let. Vznikl jako anketa popularita v tehdejším Mladém světě a o jeho název se zasloužil cimrmanolog Ladislav Smoljak.

Česká zpěvačka Aneta Langerová na své fotografii

Český slavík - koho budou hýčkat davy?

Abychom si ujasnili, o co ve Zlatém a později Českém slavíku jde. Jedná se o soutěž, kde čtenáři, posluchači a diváci volí nejoblíbenější skupinu, zpěváka a zpěvačku. Narozdíl od hudebních cen Anděl je Český slavík ukazatelem popularity a přízně hudebních příznivců. Ta sice bývá vrtkavá, ale čeští fanoušci mají už několik let své oblíbence evidentně dobře podchyceny.

Český slavík - ze Smoljakovy hlavy

Anketa Zlatý slavík vznikla v tehdejší redakci Mladého světa (který nedávno zanikl) a na jeho název přišel tehdější kulturní redaktor Ladislav Smoljak, pozdější zakladatel Cimrmanovské legendy. To se psal rok 1962 a v prvním ročníku ankety 797 hlasujících zvolilo za nejoblíbenějšího zpěváka Waldemara Matušku a píseň Láska nebeská.

Český slavík - ve vývoji

Jak je vidět podle výsledků, nejdříve se hlasovalo pouze ve společné anketě pěvců a volila se nejpopulárnější píseň. Od roku 1964 se anketa zpěváků rozdělila na zpěváky a zpěvačky, žebříček písní v roce 1969 zmizel a od roku 1977 přibyla nová kategorie - hudební skupina.

Pauza Českému slavíkovi prospěla

Anketa Zlatý slavík přetrvala až do roku 1991, kdy zmenšující se zájem veřejnosti přiměl organizátory ji zrušit.

Ale protože český člověk je tvor, který rád rozhoduje o osudech jiných, povstala soutěž opět v roce 1996. Tentokrát už jako Český slavík, přičemž se k tomuto názvu připojilo v roce 1999 logo hlavního sponzora.

Kategorie

Kromě hlavních anket zpěváků, zpěvaček a hudebních skupin se vyhlašuje od roku 1998 i kategorie Skokan roku (největší posun v žebříčku popularity) a od roku 2001 i Objev roku.

Český slavík - božský Karel

Naprostým fenoménem této soutěže, ať už se jmenovala Zlatý slavík nebo Český slavík, je Karel Gott, který se vítězem stal už třicetkrát a není vyloučeno, že bude ve sbírání jeho oblíbeného ptactva pokračovat.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Týpci, které proslavil internet
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies