České špičky ve světě

Jste Češi? A jste na to hrdí? Je pravda, že když se podíváte na naše politiky, národní hrdost to zrovna neinspiruje. Řešení je snadné - nedívejte se na politiky. Podívejte se raději na naše přední technologické experty, kteří jsou ve svých oborech jedni z nejlepších na světě - a že to jsou opravdu technologie budoucnosti.

Černobílá fotografie z filmu R.U.R

Aby mohly počítače klidně spát

Zdroj: blog2best.blogspot.comZačít bychom mohli jedním absolutním a nezpochybnitelným světovým prvenstvím, o kterém z nějakého záhadného důvodu neví skoro nikdo. Možná je to tím, že to není zrovna sexy obor, ale na druhou stranu je to nesmírně užitěčná oblast softwaru, bez které to už prakticky nejde a v budoucnu to bude jenom čím dál tím důležitější - mluvím o antivirech. Věděli jste, že dva české antivirové programy (Avast a AVG Antivirus) jsou dvěma nejpoužívanějšími antiviry na světě Dohromady pokrývají celou jednu čtvrtinu všech uživatelů počítačů, kteří tedy nejsou blázni a nějaký antivir nainstalovaný mají. Počítačové hry jsou možná zábavnější a operační systém se nedá přehlédnout, nicméně bez dobrého antiviru byste si svoji novou technologickou hračku dlouho neužili. Viry vám můžou zpomalit počítač, umožnit narušitelům špehovat vás a krást vaše data nebo dokonce ovládat váš operační systém za vás, jako byste byl jejich loutka. Avast je celkově vzato asi nejvyváženější, nejvýkonnější a nejlépe podporovaný program, kdežto AVG je zase nejpřátelštější k uživateli. A jaké že jsou v téhle branži peníze Tvůrci Avastu nedávno prodali zahraničním investorům akcie v řádu stovek milionů dolarů. Není to tedy jen nějaká sranda pro igráčky, je to velmi lukrativní byznys. Nemyslete si tedy že u nás v ČR je všechno tak malé, že nikdy nemůže nějaký náš podnikatel/inovátor prorazit do nejvyšší světové obchodní ligy. Chce to jen inteligenci, nápady a zručnost, a všech těchhle surovin je v naší krajině přebytek.

 

Nejmenší na celém světě

Zdroj: topzine.czDalší hodně moderní technologie, která se moc nevidí (možná kvůli svým miniaturním rozměrům), jsou nanomateriály. U nás existují přinejmenším dvě světově proslulé instituce, které se zabývají výzkumem v této oblasti - Liberecký Artec a Pardubický Pardam alias Kertak Nanotechnology. Oba tyto ústavy vyvíjejí uhlíková nanovlákna. K čemu byste tak řekli, že se může vlákno mnohem tenčí než lidský vlas hodit Ono se to nezdá, ale uhlíková vlákna jsou v poměru váhy k nosnosti mnohem, mnohem pevnější než ocel. Až se jich tedy bude dát dělat dost velké množství dostatečné délky, možné jsou i zázraky typy výtahu na oběžnou dráhu (ocelová lana by se totiž na takovou vzdálenost přetrhla pod vlastní vahou). Jejich přednosti ale nespočívají jen v pevnosti. Mikroskopické rozměry těchto vláken umožňují mnohem jemnější filtraci a jiné zvláštní povrchové vlastnosti. Tím se momentálně zabývá hlavně ten liberecký univerzitní tým - náhodou přišli na to, jak využít vlastností sítě nanovláken k zachycení radioaktivních částic ve vzduchu a jiných nebezpečných chemikálií, k čištění vody nebo vytvoření různé prostupnosti vzduchu dovnitř a ven (navenek nepromokavé tkaniny a zevnitř prodyšné). O vlákna z Pardubic mají zase zájem i takové mezinárodní korporace jako Avon, GM nebo Fujifilm. Když si všimnete, co to je za firmy, tak zjistíte, že jsou to úplně jiná odvětví průmyslu - kosmetika, automobilový průmysl a film. Uplatnění nanotechnologií je zkrátka obrovské a naši odborníci jsou v čele spolu s mnohem většimi a bohatšími zeměmi.

 

Čapkův odkaz stále žije

Zdroj: orpheus-project.czNakonec jsem si nechal něco opravdu našeho. Málokdo to mimo náš stát ví, a možná to neví ani moc lidí tady, ale slovo "robot" vymyslel Karel Čapek, a je tedy českého původu. Stejně jako třeba "pistole" podle husitských "píšťal" na střelný prach, a to ví snad ještě méně lidí. Poradil mu to jeho bratr Josef (podle "roboty" alias těžké nedobrovolné práce), a dobře udělal. Slovo je to totiž krásné a rychle se uchytilo skrze divadelní hru Rossumovi univerzální roboti. Bez Čapka bychom tedy neměli autonomní počítačové "boty" ani "robotiku", a kdoví kolik slavných myslících strojů z filmového plátna by opravdu vzniklo. Slov pro takové stroje existuje vícero, například "android", "droid", "mech" nebo "kyborg", ale žádné z nich není tak...přesné. Posledním velkým českým úspěchem v této oblasti bylo vítězství brněnského robota z tamějšího VUT jménem Orpheus v soutěži o nejlepšího robota-průzkumníka/záchranáře. Jedná se o celkem obyčejně vypadající čtyřkolku s "periskopem", která se ale ukázala jako nejlépe schopná pohybu po troskách a jinak složitém terénu a také jako nejodolnější a nejlépe vybavená ke zkoumání prostředí a vyhledávání cílových objektů. Orfeus také není náhodné jméno - podle legendy to byl člověk, který se vydal do podsvětí a zpátky. Robot Orpheus je navržen tak, aby vydržel radiaci, chemické zamoření i elektromagnetické rušení, a proto splňuje i vojenské standardy. Je tedy dost dobře možné, že se jím vybaví vícero armád po celém světě, nicméně k výsostně humanitárním a mírumilovným účelům. Když se ostatně podíváte pečlivě na všechny výše uvedené špičkové české technologie, všechny slouží k ochraně bezpečí, informací, prostředí a životů. A z toho by měl humanista, pacifista a pravděpodobně nejlepší český spisovatel všech dob Karel Čapek nepochybně velkou radost.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Soutěžte s Vřískotem 4 o skvělé ceny
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies