Burčák - kouzlo okamžiku

Vyhmátnout okamžik, kdy se z moštu stává opravdový burčák, vyžaduje zkušeného vinaře. Tedy pokud nepovažujete za burčák to, co vám občas nabízejí prodejci u cest v plastových láhvích. V téhle fázi jste od burčáku už asi hodně daleko, minimálně další rok.

Fotografie sudů ve vinném sklípku

Burčák - čekání na pravou chvíli

Jak potvrdí všichni zkušení pěstitelé révy, nápoj, který si může dovolit říkat si burčák, existuje pouze několik hodin v roce. V celém procesu zrání burčáku hraje roli kvašení cukru a okamžik, kdy se tyto cukry dostanou do rovnováhy s alkoholem.

Tomuto okamžiku se říká, že je burčák ve varu a právě na tento okamžik čekají všichni zasvěcení vinaři.

Kvašení probouzí burčák a nadšení

Opravdový odborník si na ten nejlepší okamžik, kdy burčák dozraje, dokáže opravdu počkat neboť je to opravdu chvilková záležitost, ostatní smrtelníci se mohou opájet burčákem v jeho dalších stádiích, která nejsou už tak dobrá.

Stádia burčáku

V první fázi má burčák sladkou chuť, protože se vzniká z moštu. Postupně dochází ke kvašení, které je v jisté fázi opravdu velkolepé a bouřlivé a tehdy se v očích vinaře zableskne a začíná se koštovat.

Poté, když kvasinky převáží výhodu na stranu alkoholu, nazývá se to burčák po zlomu. Chuť už je trpčí a kyselejší. V této fázi se už začíná burčák přetvářet na mladé víno.

Burčák jako krajová specialita

Kdybyste slovo burčák vyslovili mimo naší zemi (počítaje v to i Slovensko), asi by vám kromě Rakušanů sídlících na severu svého státu nikdo neporozuměl. Nejvíce se vyrábí bílý burčák, ale stejně jako existují hrozny, ze kterých se vyrábí bílé víno, existuje i burčák červený. Ten však provází složitější proces vzniku, a proto není tak známý a rozšířený.

Burčák jako lék

Ačkoliv by zastánci abstinence mohli protestovat, burčák - tedy ten opravdový - nám může dodat po požití několik tělu prospěšných látek. Kromě vitamínu B i výborně pročišťuje organismus a přispívá k dobrému trávení. 

Čas burčáku nastává, nezbývá než vyrazit na jižní Moravu a přiložit ucho k sudům.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Odvázaná Britney Spears
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies