Brigády v zahraničí - zařiďte se dopředu

Pracovní příležitosti v zahraničí byly před deseti lety spíše než možnostmi k přivýdělku dobrodružnými misemi bez jistoty a mnohdy i bez oněch peněz na konci. Kdo měl však potřebné štěstí, dokázal se touto brigádou zabezpečit i na mnoho měsíců dopředu.

Fotografie s detailem na jednu malinu

Maliny a jahody - obživa středoevropana

Nejtradičnější letní brigádou se v té době stalo sbírání všech možných plodin, z nichž nejvíce převažovaly jahody, maliny a broskve. Jezdilo se nejvíce do Itálie a poté na britské ostrovy. Především o skotských farmách kolovaly a stále ještě kolují mezi brigádníky tu veselejší tu zase hororovější legendy. Kdo však nezakusil, neuvěří.

Brigáda v neznámu

Každý, kdo někdy vyrazil na vlastní pěst na sběr, ten pocit zná. Na zádech extratěžká krosna, narvaná vším možným, hlavně však ne tím, co poté člověk potřebuje, v jedné ruce stejně napěchovaný spacák, v druhé jízdenka, jejíž konečná destinace nikomu nic neříkala. V nejlepším případě měl člověk dohodnutou práci přes nějakého známého na konkrétním místě, ale bez žádných dalších podmínek, při horší shodě okolností jel do neznáma s tím, že bude mít štěstí a vydělá si peníze aspoň na zpáteční cestu. Cestovalo se většinou autobusem a stopem, levné letecké společnosti vešly do hry až v posledních letech.

Z Victoria Station až na farmu

První část cesty většinou vedla přes Německo a tunelem pod kanálem La Manche až do Londýna. Rozlámaný brigádník tady ráno vystoupil na Victoria Station a pokud měl dost štěstí na spoje, mohl odjet třeba už za hodinu dvě směr sever. Pokud se žádný vhodný autobus nenašel, čekalo pochodové cvičení po Londýně. Pak už jste se mohli jen modlit, aby se vedle vás při dalším cestování neusadil nějaký statný skotský junák, protože to automaticky znamenalo, že jste byli buď naraženi celou noc na okýnko nebo naopak přepadávali do uličky.

Brigáda ve Skotsku - zapomeňte na angličtinu

Jestliže jste měli už dopředu domluveno, kde budete pracovat, anabáze pro vás končila vyhledáním vhodného autobusu na odlehlou farmu, případně stáním se zvednutou rukou na kraji silnice. V jiných případech se taky mohlo stát, že po měsíčním ježdění křížem krážem po skotské vrchovině jste vyčerpali nejen peníze a jídlo ze svých zásob, ale taky všechnu naději a jediná cesta vedla zpět do ČR. Specialitou nejen skotských farem je ta skutečnost, že pokud umíte dobře polsky, nemusíte se bát, že se nedomluvíte. Většina supervizorů, tedy těch, kdo dohlížejí na správné sklízení úrody totiž pochází od našich severních sousedů, případně z Ruska nebo pobalstských republik.

Brigáda - z kůlny pod igelit

Sbírání jahod nebo malin vás bude bavit možná tak dva tři dny. Když narazíte na solidního farmáře, tak i možná týden, protože motivace se udržuje s viditelně přibývajícími penězmi. Jenže v sezóně se maká v kuse a po propracovaných dnech, kdy se odpočinek smrskne pouze na večer a noc, sílý a elán ubývají. Obzvlášť, když bydlíte v něčem, co připomíná kůlnu po bombardování a pravidelnými spolubydlícími jsou bratr pavouk a strýc hlemýžď. Na malinové nebo jahodové plantáže vás zpravidla odváží malinky mikrobus, takže ti, kdo jsou opravdu akční, se můžou stavět do fronty už před prvním příjezdem vozítka.

Brigády ve Skotsku - Tesco, kam se podíváš

Jak už bylo řečeno, vydělat se dá pěkný balík. Ale taky o práci nemusíte zavadit nebo přijede příliš brzy nebo naopak už po sezóně anebo se vás mohou vaši nadřízení snažit nenápadně oškubat. Nejlepším řešení je začít si brigádu hledat už nejlépe na přelomu roku, projít si nabídky na internetu a poptat se známých, kteří již mají nějaké zkušenosti. Pokud si tedy budete zařizovat práci dopředu, ty nejpodstatnější věci jsou - vědět na jakou farmu jedu, od kdy do kdy budu pracovat a za kolik. V případě, že si seženete práci rychle, je dobré přepravit se do Skotska letecky, ceny jsou mírné, ale je třeba objednat si rezervaci včas. Netahejte s sebou v žádném případě hodně jídla, i v malých skotských městečkách jsou supermarkety, kde se dají základní suroviny v relativně mírných finančních relacích zakoupit. A především, až utrhnete první malinu nebo jahodu a po pár řádcích vás bude bolet v zádech, vzpomeňte si, že tyto červené obludy vás budou strašit jenom měsíc a pak už si na ně ani nevzpomenete a pakliže ano, jedině už v té příjemnější podobě na talíři nebo misce.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Nespoutaný Sébastien Chabal
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies