BMX Freestyle – je libo jezdit po předním kole?

Když jsem psal průvodní článek k extrémním sportům, téměř bez rozmýšlení jsem tam umístil fotku jedné disciplíny BMX Freestyle – Flatlandu. Jen si nemyslete, i na kole zažijete spoustu adrenalinové zábavy…
Záběr letícího závodníka na kole při soutěži BMX

BMX Freestyle – pamatujete „béemixky”?

BMX Freestyle je velmi kreativní cesta využívání kol, původně vytvořených pro motokrosové závody.

BMX Freestyle – mini historie

  • nejdůležitější osobnosti: Bob Haro, Dave Mirra, Ryan Nyquist, Ruben Alcantara, Mat Hoffman, Jay Miron, Seth Kimbrough a Taj Mihelich
  • první Mistrovství světa ve freestyle se konalo ve Vancouveru během výstavy Expo v roce 1986

BMX Freestyle – disciplíny

Freestyle BMX je sice rozdělen do disciplín, ale řada jezdců se běžně věnuje více než jedné.

BMX Freestyle – základní rozdělení disciplín

  • Street
  • (skate)Park
  • Vert
  • Trails
  • Flatland
Co je trochu matoucí, tak na závodech se ježdění po parku (Park) často říká Street…

BMX Freestyle – Street

BMX Street – kde se jezdí?

Street se jezdí na veřejných ulicích nebo soukromém pozemku, v drtivé většině případů ve městech.

BMX Street – v čem spočívá?

Bez speciálních ramp musí jezdci improvizovat na lavičkách, zábradlích, zdech či podobných předmětech a místech, která mohou být použita jako překážka. A že se jich dá použít hodně. Je to vlastně i jedna z věcí, které lidi k Streetu lákají. Jezdcům se líbí, že nejsou omezeni tím, jak návrhář skateparku postavil rampy, mohou využít své představivosti.
Street v poslední době ještě více nabírá na popularitě a jezdecká základna se čím dál více rozšiřuje.

BMX Freestyle – (skate)Park

BMX Park – kde se jezdí?

Skateparky se využívají nejen pro skateboardy a in-line brusle, ale i pro BMX kola. Skateparky jako takové mohou být vyrobeny ze dřeva, betonu, nebo i některé kovu.

BMX Park – styly jízdy

Styly jízdy hodně závisí právě na tom, jak je skatepark vybaven. Na dřevě se spíše dělají technické triky, zatímco betonový je mnohem více pro rychlou jízdu, skoky a tzv. copy (dotyk či „zaseknutí” kola za horní hranu rampy či jiné překážky). Parky mívají často na horních hranách ramp ocelové kování, aby ty vydržely více.

BMX Freestyle – Vert

BMX Vert – kde se jezdí?

Zřejmě nejvíce extrémní disciplína BMX, Vert rampa se skládá ze dvou čtvrt ramp (je to takový krátký výřez z U-rampy).

BMX Vert – jak rampy vypadají a k čemu jsou?

Každá rampa je od 2,5 do 3 metrů vysoká a jsou vytvořeny tak, aby jezdce vynesly do vzduchu.
Jezdci najíždějí z jedné na druhou a předvádějí triky ve vzduchu či na horním okraji rampy.
Nejvíce tento sport zpopularizoval Mat Hoffman, který drží rekord v nejvyšším skoku – 15,5 metru. Ten při jednom ze svých pokusů hodně nepříjemně spadl a způsobil si těžká zranění, dokonce mu museli odebrat slezinu. Přesto dodnes závodí. Vert není právě pro svou nebezpečnost tak rozšířený jako ostatní druhy.

BMX Freestyle – Trails

BMX Trails – skokánkové dráhy

Jsou skokánkové dráhy z hlíny a bláta. Skoky se skládají z odrazové muldy zvané lip a přistávací, zvané trefně landing. Mezi nimi bývá tzv. gap, tedy mezera, která může být široká metr, ale i šest. Jezdec se musí soustředit na silný odraz, trik, který provede ve vzduchu a hladké přistání.

Dirt jumping

Trails bývá často spojován s Dirt Jumping, což jsou vlastně motokrosové závody klasického charakteru. Rozdíl je hlavně v tom, že u Dirt Jumpingu jde spíše o to, aby člověk udělal ve vzduchu co nejšílenější trik a dojezdu ani moc nezáleží, zatímco u Trails je to naopak.

BMX Freestyle – Flatland

BMX Flatland – základní rozdíl

Flatland je tak trochu separovaný od zbytku disciplín. Lidé, kteří jezdí jednu z výše zmíněných disciplín se téměř všichni věnují alespoň jedné další. Flatlandeři se ale drží svého. Velmi se své disciplíně věnují a tráví každý den hodiny pilováním techniky. Terén je, už podle názvu, čistá a hladká plocha. Nejčastěji se využívají basketballové kurty či jiné asfaltové plochy.

BMX Flatland – v čem spočívá?

Triky spočívají ve vyvažování kola až v téměř nemožných pozicích, kdy jezdec stojí v různých polohách na pegech. Flatlandoví jezdci často vůbec nepoužívají brzdy.

BMX Freestyle – co to jsou pegy?!

Pegy jsou speciální stupačky, kterými se liší BMX kola od běžných, využívají se při tricích. Můžete si je představit jako přibližně dvacet centimetrů dlouhé trubky, přídělané na osách předního či zadního kola.

BMX kola – ať žije Freestyle!

BMX kola – ať žije individualita

Freestylová kola ve všech případech používají kola s průměrem 20 palců (50,8 cm). Velikost rámu a geometrie zvětšiny závisí na tom, co vyhovuje jezdci, ale nejdelší trubkové rámy jsou kolem 20—21 palců dlouhé (50—53 cm). Jezdci si často svá kupovaná kola upravují, aby lépe vyhovovala jejich zaměření a stylu jízdu.

BMX kola – street

Ve většině případů mívají streetoví jezdci hladší pláště, kvůli lepšímu ovládání na betonu a také dva pegy vpředu kvůli trikům, tzv. grindům.

BMX kola – dirt racing

Dirt riders nemívají pegy a mají hrubší pláště, aby neklouzali. Používají pouze zadní brzdu a kolo je menší, aby bylo lehčí.

BMX kola – vert

Jezdci na Vertu používají nejhladší pláště na kola.

BMX kola – flatland

Mají jiné parametry než kola pro ostatní disciplíny, což může být jeden z důvodů, proč se jezdci věnují jen tomu „svému”.

BMX Freestyle – kolik za to?

Základní kolo, které stejně rozmlátíte, než se něco naučíte vás vyjde na pár tisíc. Profesionální kola vychází kolem dvaceti tisíc. Pokud vás BMX Freestyle zaujal a tohle kolo bylo kdysi vaše nejoblíbenější, nemůžeme jinak než doporučit…
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

SOUTĚŽ o parfém Calvin Klein ENCOUNTER
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies