Bere vás florbal?

Florbal vznikl prý původně v zámoří, ale nejvíce ho proslavily skandinávské země Švédsko a Finsko. Jde o sálovou mutaci tzv. bandy hokeje, který je v těchto zemích nesmírně populární. Chcete se o něm dozvědět více? Tak pokračujte! Pak stačí koupit florbalové vybavení a hurá do toho!

Fotografie florbalového míčku s bílým pozadím

hokejka na florbalFlorbal - historie

Začátky florbalu se odehrály v Severní Americe, odkud taky pochází vynález děrovaného míčku, se kterým se dodnes tento sport provozuje. Američané totiž trénovali baseball s podobným lehkým míčkem, ten měl však původně asi dvojnásobnou velikost, aby se podobal tomu baseballovému. Současnou podobu a řád však dali florbalu až Evropané. Švédové a Finové vycházeli z bandy hokeje, který se hraje sice na bruslích ale s míčkem a branky jsou rovnež odlišné od těch klasických hokejových.

Florbal - Skandinávie hraje prim

Švédsko je ostatně do dnešních dnů mekkou florbalu, jejich celky hrají první housle na mezinárodní scéně. I v počtu reistrovaných hráčů je na tom nejlépe, před sousedy z Finska. Český florbal je v tomto hodnocení na třetím místě, tento sport u nás získal a stále získává velkou popularitu. Nejznámějšími celky jsou Tatran Střešovice (už desetinásobný mistr ČR) a Pepino Ostrava.

 

Florbal - švýcarské odlišnostisálová obuv

V zemi helvétského kříže, která má mimochodem čtvrtou největší florbalovou asociaci, se do florbalu pustili nejdříve po svém. Hlavním rozdílem bylo to, že i brankář měl hokejku. Z nedostatku velkých hal si Švýcaři upravili tuto hru do tzv. malého florbalu, který hrají 3 hráči v poli a jeden brankář. V klasickém obsazení 5 + 1 se hrají pouze nejvyšší soutěže. Po záložení Mezinárodní florbalové federace v roce 1986 (zakládající země Švédsko, Finsko a Švýcarsko) a stanovení mezinárodních pravidel florbalu, však už i švýcarští brankáři nepoužívají hokejku.

 

obal na florbalkuFlorbal - základní pravidla

Klasickou verzi florbalu hraje pět hráčů v poli a jeden brankář. Každé mužstvo může využít maximálně 20 hráčů, kteří jsou na soupisce. Gólman je jediný hráč, který nemá hokejku. Rozměry hřiště jsou 40 krát 20 metrů a je ohraničeno mantinely o výšce 50 cm. Ty musí být v rozích zakulaceny. Florbalové branky jsou 160cm široké, 115cm vysoké. Hraje se 3 x 20 minut, mezi třetinami je desetiminutová přestávka. Každé mužstvo má právo vzít si v utkání jeden oddechový čas. Florbalová hůl musí být schválena Mezinárodní florbalovou asociací, nesmí mít ostrou čepel a je zakázano zahnutí čepele větší než 30 mm.
 

Jdete do toho

Říkáte si, že byste to zkusil No proč ne, akorát to bude chtít nějakou výbavu. Hlavní asi bude florbalová hokejka, bez té to nepůjde, pak ještě florbalový míček. Jak si vybrat Nejdůležitějším kritériem je délka hokejky, která kopíruje také věkovou kategorii hráčů. Tvrdost hole pak bude záležet na stylu hry. Postupně můžete dokoupit další florbalové doplňky, tedy boty na florbal, oblečení a tašku na florbal. 

 

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Monika Bagárová – nejsvůdnější lolitka českého šoubyznysu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies