Autokros - buginy v oblacích prachu

V České republice patří autokros k velice populárním motoristickým disciplínám. Naši jezdci pravidelně obsazují nejvyšší příčky v Mistrovství Evropy a někteří z nich jsou už jezdícími legendami.
Závodní automobil v disciplíně autokrosu

Autokros - speciály v terénu

Pro autokros se používájí speciálně setrojená auta, tzv. buginy nebo i uzavřená plechová upravená auta. Jezdí se na okruzích, které využívají všech terénních nerovností. Přesto zde dokáží některá auta jet až 160 km za hodinu.
Buginy si většinou sestrojují závodníci sami nebo se alespoň podílejí na jejich výrobě.

Autokros - auta kolo na kolo

Autokros je rychlá, dynamická disciplína, u které není nouze o vzájemné kolize. Maximální délka závodu je šest kilometrů.
Autokrosový speciál by mě něco vydržet, samozřejmě, že tyto vozy nemají skla, ale jezdí se dívají ven přes kovovou síť. Kontakty jsou časté zejména po startu, kdy buginy vyrážejí vpřed z několika řad, ale převrácení se na střechu není zase tak častým úkazem, jak by se mohlo zdát.

Autokros - systém závodů

V každém závodě každé kategorie (divize) se jedou tři kvalifikační rozjíždky, ze kterých se postupuje do finále. To je rozděleno na finále A a B.

Autokros - rozdělování bodů

Boduje se maximálně dvaceti a minimálně jedním bodem prvních osmnáct míst.

Autokros - sprint v šotolině

Autokrosové tratě by měly měřit od zhruba pěti set metrů až po dva kilometry, většinou jsou však kilometrové. Nejsou to tedy příliš dlouhé okruhy, proto jsou tyto závody divácky atraktivní - z jednoho místa můžete sledovat celý průběh závodu. Soutěží se v řadě divizí a v těch nejslabších můžou jezdit už i děti od pěti let.

Autokrosové okruhy

Nejznámější okruhy v České republice, na nichž se jezdí i Mistrovství Evropy leží v Nové Pace a Přerově (tzv. Přerovská rokle), známá je i autokrosová dráha ve Velkém Meziříčí.

Autokrosová legenda

Zřejmě největší ikonou českého autokrosu je rodák z Kladna Jaroslav Hošek, který navzdory šešti křížkům stále prohání nejen domácí ale i evropskou konkurenci.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Dnešní "zbraně budoucnosti"
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies