Akrobatické lyžování

Akrobatické lyžování je zimní sport, který se dostal do našeho podvědomí až v posledních letech, a to i přes to, že ve světě má již delší dobu zvučné jméno a je velmi populární a rozšířený.

Fotografický snímek z akrobatického lyžování

Historie akrobatického lyžování

Co se týče historie, je akrobatické lyžování, v dnešní podobě, docela mladá lyžařská disciplína. Zato jeho prvky najdete už v počátcích jakéhokoliv aktivního pohybu na lyžích.

Etapa současného akrobatického lyžování nastala až v šedesátých letech a od roku 1973 se začaly pravidelně pořádat závody, později pak Světový pohár.

Roku 1992 byla do programu zimních olympijských her zařazena jedna z disciplín akrobatického lyžování, tzv. akrobatický sjezd, neboli jízda na boulích. O něco později se přidali i akrobatické skoky.

 

Akrobatické lyžování v České republice

V České republice se akrobatické lyžování poprvé předvedlo roku 1975 v rámci kongresu FIS. Od té doby se u nás začaly formovat první osobnosti věnující se tomuto sportu a později se začaly vytvářet i první oddíly. V současnosti se v České republice jezdí série Českého poháru a ti nejlepší závodníci jsou zařazeni do reprezentačního týmu ČR, se kterým se zúčastňují závodů Evropského i Světového poháru.

 

Disciplíny akrobatického lyžování

  • Jízda v boulích (moguls)
  • Paralelní jízda v boulích (dual moguls)
  • Balet na lyžích (acro)
  • Akrobatické skoky na lyžích (aerials)
  • Kombinace (combinet)

Jízda v boulích

Jízda v boulích je na techniku velmi náročná disciplína. Jedná se o rychlou a agresivní jízdu s použitím akrobatických skoků na strmé a boulovité trati. Závodníci předvádějí dva skoky, které se od sebe liší, s minimálním vybočením ze směru nebo rytmu jízdy. Zakázaná jsou salta. Hodnotí se jak technika jízdy, tak i samotné skoky a čas závodníka.

Paralelní jízda v boulích

Paralelní jízda v boulích je obdoba jízdy v boulích s tím rozdílem, že závodí dva závodníci paralelně vedle sebe.

Balet na lyžích

Balet na lyžích je disciplína, kdy závodníci předvádějí vyváženou jízdu, při které na sebe navazují skoky, přemety, otočky a jiné spojovací kroky, které jsou pro tuto disciplínu charakteristické. Jezdí se na hudbu zvolenou samotným závodníkem, na kvalitně upravené trati. Závodníci jsou hodnoceni za choreografii a obtížnost jízdy. Ovšem s klasickým baletem to má pramálo společného.

Akrobatické skoky na lyžích

U této disciplíny předvádějí závodníci dva různé akrobatické skoky, které provádí na připravených můstcích. Rozhodčí hodnotí odraz, provedení skoku a dopad.

Kombinace

U kombinace se závodí ve všech třech výše uvedených disciplínách. Vítězem se stává ten závodník, který má po sečtení všech disciplín největší počet bodů.

Závody v akrobatickém lyžování 2006/2007

04.12. 2006 – Jilin Beida Lake (Čína)
10.12. 2006 – Jilin Beida Lake (Čína)
07.01. 2007 – Mont Gabriel (Kanada)
13.01. 2007 – Der Valley (USA)
18.01. 2007 – Lake Placid (New York)
04.02. 2007 – Špindlerův Mlýn (Česká republika)
09.02. 2007 – Davos (Švýcarsko)
25.02. 2007 – Apex (Kanada)

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Hudba budoucnosti
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies